Un grup de cetățenii au pornit procesul de elaborare a unei noi Constituții a Republicii Moldova

Un grup de cetățenii au pornit procesul de elaborare a unei noi Constituții a Republicii Moldova

Fostul candidat la prezidențiale, Artur Croitor și Grupul de Inițiativă Civică anunță despre lansarea lucrului asupra elaborării unei noi Constituții pentru popor, transmite OFICIAL.

În cadrul unei conferințe de presă, Artur Croitor a menționat că, actuala Constituție nu reprezintă obiceiurile, tradițiile, geopolitica țării, este doar o copie a unei alte Constituții.

„Avem acum criza constituțională. Să presupunem că Maia Sandu va trece de această criză, dar în viitor Președintele va avea dificultăți din cauza Constituției. Avem în acest document mai multe inconveniențe, dezechilibre și lipsuri. Poporul nu a participat la elaborarea Constituției în 1991. Noi considerăm că poporul trebuie să participe la elaborarea acestui document important. Astfel, noi, grupul de inițiativă civică anunțăm că am început lucrul pentru elaborarea unei noi Constituții. Avem nevoie de o a doua Republică. Credem că Constituția trebuie să o elaboreze și dezvolte poporul. Pe Facebook avem pagina „Forum Constituțional” prin intermediul acestei pagini vom aduna părerile oamenilor din diferite categorii sociale”, a spus Artur Croitor.

În context, Artur Croitor a spus că preambulul va fi schimbat și deja a fost elaborat și publicat pe pagina de Facebook. De asemenea, în Constituție trebuie modificat principiul de construcție a țării, să fie revizuită structura administrativă a țării, să fie revăzute atribuțiile Parlamentului, Președintele țării să aibă mai multe atribuții, autoritățile locale să aibă mai multe atribuții, reformarea judecătorilor, să fie identificat un mecanism de participare a societății civile la aprobarea deciziilor.

Cristina Parfeni

Share