Un fost premier al RM  pune punctele pe „i”. Iată când a fost momentul oportun pentru reunirea cu România!

Un fost premier al RM  pune punctele pe „i”. Iată când a fost momentul oportun pentru reunirea cu România!

Ex-premierul RM, Ion Sturza, afirmă că momentul oportun pentru reunificarea Republicii Moldova cu România a fost în perioada anilor 1991-1992.

 Potrivit spuselor sale, atunci când Moldova și-a căpătat independența, dacă ar fi avut lor unirea celor două state, atunci „ar fi fost o jertfă de moment, în primul rând, pentru România”.

„E greu de imaginat care ar fi costurile pentru ambele părți sau pentru ambele maluri ale Prutului, dar cred că momentul oportun, istoric vorbind, pentru reunificarea țării a fost anul ’91-’92. Deja în ’93, odată cu mișcarea de revanșă a celor care se asimilau cu fosta Uniune Sovietică, lucrurile s-au dus în plan secund, dar să revenim la această…”, a spus Sturza în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă. 

Ex-premierul a mai spus că, „deși unii pretind că noi suntem moștenitorii statului medieval moldovenesc, e cam ridicol, acest petic de pământ între Prut și Nistru numai nu moștenitori ai statului medieval moldovenesc există. Noi n-am avut la nivel genetic, să spunem așa, populația băștinașă din actuala Republică Moldova, n-am avut la nivel genetic simțul unui stat independent, nu avem expertiza unui stat, așa cum au avut-o balticii. Deci, nu am luptat pentru independență, hai s-o spunem sincer”.

„La sfârșitul anilor ’80 – începutul anilor ’90, noi luptam pentru limbă, istorie, cultură, identitatea noastră națională, dar nicidecum nu visam la un stat independent”, a adăugat Sturza.

Doina Secrieru

 

Share