Un fost deputat, despre temerile Președintelui Maia Sandu: „Or, desemnând candidatul pentru funcția de prim-ministru…”

Un fost deputat, despre temerile Președintelui Maia Sandu: „Or, desemnând candidatul pentru funcția de prim-ministru…”

„Despre temerile Președintelui și PAS-ului… Or, desemnând candidatul pentru funcția de prim-ministru în corespundere cu prevederile constituționale, aceștia trebuie să acționeze cu bună credință, fară tertipuri, fiind pregătiți pentru a guverna în condițiille unei majorități (informale) parlamentare ostile. Așa o cere buna credință…”, susține fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Iurie Țap. 

Ex-parlamentarul mai declară că persistă și riscurile demiterii – „doar că, votul de la prezidențiale obligă la acțiuni urgente și, apropos, formalizarea alianței monstruoase și demiterea guvernului poate fi transformată într-un avantaj în viitoarele alegeri parlamentare anticipate…”, adaugă Țap.

Obiectivul strategic, mai spun Iurie Țap, este schimbarea puterii politice și reconsiderarea statului capturat de sistemul corupt. „Urmând calea constituțională, accentul trebuie pus pe programul de guvernare, care să fie unul foarte ambițios privind promovarea reformelor sistemice (sectorul justiției, reforma administrației publice în baza descentralizării puterii, altele), dar și privind o politică externă care să ne asigure cu adevarat independența națională. În cazul votului de încredere, noul executiv, de rând cu gestionarea eficientă a crizei pandemice, va purcede la transpunerea coerentă a prevederilor Acordului de Asociere, înaintând legislativului proiectele actelor normative relevante în acest sens, sau, angajându-și răspunderea. Una din două – sau parlamentul acceptă inițiativele guvernului, sau îl demite. În ambele cazuri câștigul este mai mult decât evident…”, mai spune el.

Fostul parlamentar spune că în egală măsură contează echipa guvernamentală, care trebuie să fie una bine pregătită, să manifeste caracter și responsabilitate, or, perioada celor cinci luni de guvernare trebuie să fie o lecție bine învățată.

„În concluzie: neacceptarea guvernului trebuie să derive din motive principiale – existența voinței partidelor parlamentare să scoată statul din captivitate/să asigure suveranitatea națională prin alegeri anticipate sau prin respingerea programului de guvernare care presupune reforme profunde în acest sens…”, a conchis Iurie Țap.

Mihaela Rotari

Share