Un fost deputat, care figurează și într-un dosar de confiscare a averii, a fost constatat cu o altă încălcare

Un fost deputat, care figurează și într-un dosar de confiscare a averii, a fost constatat cu o altă încălcare

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele unui fost deputat din Parlamentul Republicii Moldova. Acesta a fost stabilit cu încălcarea regimului juridic al incompatibilităților.

Controlul pe numele subiectului a fost inițiat în baza unei sesizări, la începutul anului 2021. Inspectorul de integritate, Olga Vizitiu, a verificat pe fostul deputat pe perioada ultimelor două mandate. Respectiv, în timp ce își exercita mandatul de demnitate publică, în anul 2017, acesta a obținut și calitatea de președinte a unei Fundații. Deși, a avut termenul de până la 30 de zile pentru a renunța la funcția incompatibilă, conform răspunsului oferit de comisia parlamentară numiri și imunități, subiectul nu a depus o cerere în vederea soluționării stării de incompatibilitate. Același lucru s-a întâmplat și în următorul mandat de deputat, obținut în anul anul 2019. Mai mult decât atât, inspectorul de integritate a intrat în posesia unor acte prin care se confirmă că, acesta și-a exercitat atribuțiile de conducător al fundației. Mai exact, în perioada 2018- 2020, a semnat mai multe acte în interesul fundației cu instituțiile bancare, ordine interne, rapoarte de activitate, precum și a avut mai multe participări în cadrul ședințelor fundației.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, fostul deputat a confirmat deținerea acestei funcții, însă a invocat faptul că nu are contracte individuale de muncă cu această fundație, nu are angajați și salariați, iar activitatea și implicarea în cadrul fundației este una voluntară. Totodată, fostul deputat a menționat că actele financiare au fost semnate de către directorul executiv al fundației, însă inspectorul a contrazis argumentele acestuia prin ordinul de angajare al directorului executiv, care și-a preluat atribuțiile abia în martie 2018.

Precizăm că, fostul deputat figurează și într-un dosar de confiscare a averii, după ce, un alt inspector de integritate a stabilit în privința acestuia diferența substanțială între averea dobândită și veniturile obținute, în mărime de peste 600 de mii de lei.

Pentru incompatibilitatea de funcție, dacă actul emis va rămâne definitiv, fostul deputat riscă interdicția de a nu mai accede într-o funcție publică sau de demnitate publică pe un termen de trei ani.

Cristina Pendea

Share