Un expert atenționează: Rămâne neacoperită perioada de agitație electorală. În cadrul referendumului poate fi până la 57 de zile, la alegeri parlamentare – 30 de zile

Un expert atenționează: Rămâne neacoperită perioada de agitație electorală. În cadrul referendumului poate fi până la 57 de zile, la alegeri parlamentare – 30 de zile

Pavel Postica, expert Promo-LEX, susține că, în cazul desfășurării referendumului consulativ la 24 februarie 2019, concomitent cu alegerile parlamentare, subiectul cu privire la perioada de agitație electorală rămâne neacoperit, or pentru referendum – perioada de agitație poate fi până la 57 de zile, iar la alegerile parlamentare – 30 de zile, informează Oficial.

Postica s-a referit, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, la motivele înaintate de Asociația Promo-LEX pentru Parlamentul Republicii Moldova cu recomandarea de a nu adopta decizia privind desfășurarea referendumului: 1. nu există un cadru legal explicit; 2. pe subiectul comasării scrutinelor de acest tip există un aviz negativ din partea Curții Constituționale şi 3. această iniţiativă reiese din interesele politice ale unui partid, ale partidului de la guvernare.

„Deci, la primul subiect, practic, un pic am dezvoltat deja pentru că am vorbit. Practic, Parlamentul la momentul de față, hai să zicem așa, tehnic a încercat să soluționeze această problemă. Nu până la capăt, pentru că a rezolvat doar chestiunea cu privire la circumscripții și rămâne neacoperită perioada de agitație electorală. Or, în cadrul referendumului, perioada de agitație electorală poate fi de circa 57 de zile, pe când în cadrul alegerilor parlamentare, doar de 30 de zile”, a declarat el.

Expertul a spus că, astfel, agitația în cadrul referendumului va începe mai devreme.  Acei concurenți, acei actori care se vor înscrie în calitate de participanți la referendum și cu siguranță acest lucru îl va face partidul care a promovat inițiativa, în acest fel fiind în avantaj în raport cu ceilalți actori care se vor înscrie, indiferent de care parte a baricadei vor fi – pentru sau împotriva subiectelor incluse la referendum. Al doilea aspect, după cum ați menționat și Dvs., este legat de existența unei hotărâri a Curții Constituționale, care s-a întrebat încă în 2014 cât de oportună este organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile parlamentare, ori pentru o durată de 60 de zile înainte de ziua alegerilor și după ziua alegerilor exact aceeași perioadă este interzisă organizarea unui referendum. Adică, cumva, Curtea a dat de înțeles că și această zi în mod normal trebuie să fie acoperită de această interdicție și să nu poată să fie organizat un referendum în aceeași zi. Nu știu de ce din 2014, chiar dacă Curtea a formulat o adresă obligatorie Parlamentului, din 2014 până la momentul de față Parlamentul nu a rezolvat această chestiune, a lăsat-o așa, în suspans”, a explicat Postica.

Doina Secrieru

Share