Un ex-ministru al României despre re-Unirea Basarabiei cu România: „Unele manifestări pro-unioniste sunt în măsură să pericliteze ideea”
Profesorul de istorie și fostul ministru de externe al României, Adrian Cioroianu, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, a vorbit cum privește manifestările și ideea re-Unirii Basarabiei cu România, informează Oficial.
„Și ca fost ministru, și ca profesor, pentru că n-am făcut niciodată o distincție între cele două, cel puțin în convingerile mele, – sigur că la nivel de discurs sunt registre diferite – dar pot să înțeleg aceste tentații, acest tip de discurs, care de multe ori este emoționant atât dinspre Chișinău, cât și dinspre București. Înțeleg și categoria de vârstă care susține în principal acest lucru”, a menționat el.
Prin urmare, acesta s-a referit la șansele reUnirii.
„Pe de altă parte, sigur, ca actual ambasador, mă întreb care sunt șansele efective sau care ar fi de fapt ordinea priorităților în Europa de astăzi. În opinia mea, ca simplă convingere, să zic, pe care o am și o împărtășesc cu Dvs. și cu ascultătorii noștri, cred că în momentul de față cea mai bună și cea mai eficientă soluție ca Republica Moldova să se apropie de România – mă refer la cei care doresc acest lucru (în paranteze fie spus, nu toți cetățenii Republicii Moldova doresc acest lucru, dar pentru cei care doresc) – este încurajarea unei politici pro-europene”, a comunicat el.
În același timp, el a comunicat despre importanța unui set de politici guvernamentale de care are nevoie Republica Moldova.
„Știu că sună banal și că se spune acest lucru de fiecare dată, dar n-o spun ca un fel de pasare a responsabilității, o spun, pur și simplu, din perspectiva faptului că Republica Moldova are nevoie de un set de politici de guvernare pe care nu le-a pus în practică după 1990. Vorbim de un stat din care dispar milioanele și miliardele, vorbim de un stat în care corupția sau ineficiența politică sunt o problemă pe care o recunoaște orice om, să zic, lucid și care este interesat de bunul mers al comunității sale și, cunoscând exemplul României, al progreselor pe care noi le-am făcut oarecum împinși de această idee de a ne apropia de anumite standarde europene, sincer cred că și Republicii Moldova i-ar prinde bine o astfel de tentație europeană. Asta nu neagă istoria noastră recentă sau mai puțin recentă, nu neagă anumite strigăte disperate care vin din partea unei generații care au amintiri cu anii ’40, cu dramele care s-au întâmplat atunci”, a precizat el.
Cioroianu a analizat perspectiva reUnirii și în calitate de profesor de istorie. „Pe de altă parte, permiteți-mi să vă spun – și în calitate de profesor de istorie, dar și ca fost ministru –, unele dintre aceste manifestări pro-unioniste s-ar putea să nu vină din conștiințe foarte bine intenționate. Și unele dintre ele și-ar dori de fapt prin exagerarea sau printr-un mesaj ceva mai agresiv decât ar trebui, unele de fapt sunt în măsură să pericliteze ideea și acest lucru ar trebui studiat ceva mai atent și de o parte, și de alta a Prutului”, a declarat el.
Mihaela Rotari