Un fost ministru al Justiției – cu un „salut” indirect către guvernare: „Sper să-l sesizeze”
„Urmăresc cu atenție ce înțelege guvernarea din conceptul de ,,reformă a justiției” și ,,luptă cu corupția” și mă minunez. Pentru ei justiția nu e ceva sistemic, ce se petrece zi de zi cu toate problemele ei, ale oamenilor, probleme analizate atent ani de zile și pentru eliminarea cărora la MJ s-a pregătit cu partenerii de dezvoltare, cu CoE, pe lângă proiectul de modificare a Constituției care mă bucur că a fost promovat și adoptat, dar și o Strategie și un Plan de acțiuni complexe ce așteaptă aprobarea și implementarea”, comunică fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi.
La fel, el spune că pentru ei lupta cu corupția e personalizată: Platon, Șor, Plahotniuc.
„Nu neg, sunt cazuri sensibile ce necesită atenție sporită din partea organelor de drept, dar asta nu e despre reforma cu care trebuie să se ocupe executivul și legislativul, ci despre colaborare adecvată cu puterea judecătorească pentru a înțelege ce le mai trebuie organelor de drept pentru ca lupta cu corupția mare să fie mai eficientă, fără indicații pe cine și cum de urmărit. De altfel, corupție e și ceea cu ce se confruntă zi de zi cetățeanul pentru a-și obține un act, un drept pentru care trebuie să achite nejustificat și e la fel de important de luptat cu ea”, comunică Nagacevschi.
În același timp, ex-ministrul spune că pentru ei Procuratura și reforma este eliminarea lui Stoianoglo.
„Pentru ei Curtea de Apel și reforma e eliminarea lui Clima și așa mai departe. Remarc, nefiind în stare să colaboreze, să audă, să înțeleagă, ei decid să schimbe oameni pentru a-i putea controla și a le dicta, ceea ce de fapt doar face rău puterii politice, democrației și statului de drept. Și fac ceea ce fac prin abuz. De altfel, aceștia pe care vor să-i elimine nu sunt vizați de declarația de captivitate a statului, spre deosebire de CSM, care este vizat de declarație și încă nu e resetat. Dar MJ în mod suspect lucrează cu actualul CSM neresetat și nu de aceea că poate colabora cu ei, dar din motiv că consideră că îi poate controla. S-a dovedit că nici măcar nu prea poate”, declară ex-ministrul.
„Îmi amintesc că și pentru sistemul PD, unii îi zic sistemul Plahotniuc, justiția și lupta cu corupția erau Filat, Platon și capii sistemului justiției. După ce îi eliminase, se pornise niște reforme sistemice, dar deja boala puterii era în progres, sistemul politic avea oameni loiali peste tot și nu s-a mai putut opri politicul din plăcerea de a controla tot și toate în țară, nu mai era auzit nimeni, aveau puterea pentru a se izbăvi de oricine nu le plăcea, de a prelua orice business ce și-l doreau. Semnalele partenerilor nu le mai auzeau. Finalul a fost trist. Da, ei pretind că e o diferența mare, cică sistemul PD era ,,îngerul rău”, iar sistemul lor este ,,îngerul bun”. De fapt, ce sistemul PD, ,,îngerul rău” a depus eforturi să controleze sistemul justiției pentru a subordona, elimina oponenții politici și a controla fluxurile financiare, ce sistemul actual, ,,îngerul bun” creează percepția că își vrea justiția pentru a controla, elimina oponenții politici, probabil și fluxuri financiare. Cel puțin asta se observă și se aude pentru moment”, mai declară el.
„Lumea, partenerii cunosc ce a fost în istoria recentă a țării și sunt convins că urmăresc procesele și vor interveni pentru a nu se repeta istoria. Cei ce au comis ilegalități probate, cu certitudine trebuie să fie urmăriți, dar conform legii și nu prin indicații politice sau pe baza percepțiilor publice. Remarc și fonul informațional ce devine pe zi ce trece tot mai critic referitor la guvernare și la tentativele greșite de a repeta istoria. E un fel de ,,salut” indirect pe care sper să-l sesizeze guvernarea, dacă nu vor ,,semnale” directe, inclusiv de la cetățeni. Înțeleg, încă este valul, dar… el va trece și foarte rapid, dacă nu vor auzi guvernanții”, a conchis ex-ministrul.
Doina Secrieru