Un deputat va reprezenta Moldova la reuniunea Adunării Interparlamentare a Tinerilor din statele membre ale CSI

Un deputat va reprezenta Moldova la reuniunea Adunării Interparlamentare a Tinerilor din statele membre ale CSI

Deputatul Nichita Țurcan, membrul Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport şi mass-media, va participa la cea de-a 15-a Ședință a Adunării Interparlamentare a Tinerilor din statele membre ale CSI. Reuniunea va avea loc pe 9 octombrie, la Sankt-Petersburg, în format mixt, informează OFICIAL.

Participanții vor totaliza activitatea Adunării Interparlamentare a Tinerilor din CSI în anul precedent și vor dezbate agenda activităților comune pentru perioada următoare.

Subiectul cheie al reuniunii va fi educația patriotică a tinerei generații în contextul politicilor de tineret în statele-membre.

Urmează a fi adoptată Adresarea Adunării Interparlamentare a Tinerilor din statele membre ale CSI către tinerii din Comunitatea Statelor Independente în legătură cu cea de-a 75-a aniversare a Victoriei în Marele război pentru apărarea Patriei din 1941-1945. De asemenea, se va discuta despre pregătirea pentru videoconferința internațională „Tineretul împotriva eroizării nazismului”.

Un alt subiect de pe ordinea de zi este dezbaterea rezultatelor ediției a 14-a a Jocurilor Delfice pentru Tineret din statele membre CSI și perspectivele dezvoltării acestora pentru perioada până în 2025.

De asemenea, tinerii parlamentari vor examina rezultatele obținute în procesul de analiză juridică comparativă a activităților asociațiilor publice de tineret din statele membre ale CSI.

Urmează a fi adoptat Regulamentul cu privire la Insigna de Onoare „Pentru contribuția la cooperarea internațională a tinerilor”.

De menționat că Republica Tadjikistan își finalizează președinția Adunării Interparlamentare a Tinerilor. În acest sens, la ședință, competențele respective vor fi transmise Republicii Uzbekistan.

Acordul privind înființarea Adunării Interparlamentare a CSI a fost semnat la 27 martie 1992. Din AIP CSI fac parte Parlamentele din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Federația Rusă, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Tadjikistan, Ucraina și Uzbekistan.

Cristina Pendea

Share