Un deputat din Transnistria a lansat un apel către organizațiile naționale și internaționale

Un deputat din Transnistria a lansat un apel către organizațiile naționale și internaționale

Deputatul Sovietului Suprem al Transnistriei, Oleg Horjan, a făcut un apel către autoritățile din țară și de peste hotare privind încălcările masive ale drepturilor omului în Transnistria, transmite Oficial.

Deputatul s-a referit la arestările oamenilor participanți la mitingul organizat la Tiraspol la 2 iunie „Împotriva guvernării falite”.

„De 8 ori am solicitat administrației Transnistriei de a ne permite să desfășurăm acest miting. De fiecare dată am primit răspuns negativ, fără un motiv concret. La ultima adresare, din 18 mai, nu am primit nici un răspuns. Conform Legii, dacă nu primim răspuns, înseamnă că avem dreptul să desfășurăm acest miting. La 2 iunie ne-am adunat în piața din Tiraspol. Poliția locală a venit și a reținut majoritatea participanților și chiar cei care pur și simplu priveau sau ascultau”, spunea Oleg Horjan.

Deputatul menționează că autoritățile i-au propus să-i facă un protocol unde să indice că organizatorii sunt de vină pentru acest miting și ei au acceptat.

„Au arestat bătrâni, mame cu copii, pur și simplu, privitori. Am semnat acest protocol și am plecat de la sectorul de poliție. Ulterior aflu că oamenii arestați sunt persecutați, bătuți. M-am prezentat la sector și le-am cerut să manifeste un tratament uman față de oameni. Ei m-au alungat și mi-au spus să nu mă mai vadă pe acolo. Ieri toată ziua au fost ședințe de judecată. Prima a început abia la ora 14:00. Nici până astăzi nu pot obține de la ei lista completă a celor arestați”, a spus deputatul.

Oleg Horjan spune că a început să primească și amenințări. „M-au sunat să-mi spună că la următoare ședință a Sovietului Suprem vor să-mi scoată imunitatea. Știu că și dosare vor să-mi fabrice și știu că mă vor arestat. Mă adresez către autoritățile naționale și internaționale să intervină pe marginea acestui caz”, a spus Oleg Horjan.

Doina Secrieru 

Share