Un deputat a sesizat Curtea Constituțională!

Un deputat a sesizat Curtea Constituțională!

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco anunță că a sesizat Curtea Constituțională pentru interpretarea Constituției cu privire la dreptul/posibilitatea contestării hotărârilor Curții Constituționale cu privire la alegerea și/sau destituirea Președintelui Curții Constituționale, informează OFICIAL.

„Deși Constituția spune clar că hotărârile Curții Constituționale ”sunt definitive și nu pot fi atacate” – art.140 alin.(2) –, unii încearcă să demonstreze contrariul. În viziunea lor, deși Constituția interzice expres contestarea hotărârilor Curții Constituționale, dar fiind faptul că alegerea și destituirea Președintelui Curții nu se încadrează în categoria de ”acte jurisdicționale” (cum sunt, de exemplu, hotărârile emise în cadrul controlului de constituționalitate), se încearcă ”marea cu degetul” – merg în instanțele de judecată și solicită anularea hotărârilor Curții Constituționale prin care Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de Președinte, iar Domnica Manole a fost aleasă în această funcție. Sigur că sunt acrobații juridice. De tare prost gust. Doar că, ținând cont de ce fel de justiție avem (sau, mai degrabă nu avem), nici nu știi până unde se poate ajunge cu dorința nesăbuită a unora de a controla totul în țara asta”, scrie Litvinenco, pe Facebook.

Prin urmare, parlamentarul comunică: „Din acest considerent, am sesizat Curtea Constituțională și am întrebat dacă, în sensul art.140 alin.(2) din Constituție, caracterul definitiv și nesusceptibil nici unei căi de atac al hotărârilor Curții Constituționale este incident doar asupra hotărârilor emise de către instanța de contencios constituțional în exercitarea atribuțiilor sale jurisdicționale sau acestuia i se circumscriu și hotărârile emise în exercitarea altor atribuții constituționale, cum ar fi aceea de alegere și/sau destituire a Președintelui Curții Constituționale. Mai simplu spus – am cerut Curții ca, printr-o hotărâre de interpretare, să mai spună o dată că actele Curții Constituționale, inclusiv cele care se referă la alegerea sau destituirea Președintelui Curții Constituționale, nu pot fi atacate în instanțele judecătorești. Sper ca, ținând cont de circumstanțele concrete, Înalta Curte să ofere un răspuns în termen cât mai scurt. Or, acesta ar trebui să taie din elanul celor care încearcă cu tot dinadinsul, contrar Constituției, legilor acestei țări, recomandărilor Comisiei de la Veneția și practicii altor state (Ucraina), să preia cu ajutorul ”justiției” controlul asupra Curții Constituționale prin instalarea lui Vladimir Țurcan în fruntea acesteia”, a conchis Litvinenco.

Mihaela Conovali

Share