Ultimele detalii pentru mâine dimineață, anunțate de Mișcarea de Rezistență ACUM

Ultimele detalii pentru mâine dimineață, anunțate de Mișcarea de Rezistență ACUM

UPDATE. 19:01 Președintele Organizației Teritoriale PAS din Chișinău, Vladimir Bolea, a îndemnat oamenii să rămână în PMAN – până mâine dimineață.

„Vă rugăm să rămânem pe noapte până mâine dimineața. Să fim primii care vor sărbători Ziua Independenței Republicii Moldova. Până la orele 8.00, să fim mulți mâine dimineața și să demonstrăm că noi suntem puterea în acest stat”, a conchis el.

UPDATE. 19:00  A fost votată o Proclamație cu cele mai importante revendicări. Printre revendicări, a fost solicitată: demisia Guvernului Filip, organizarea unor alegeri libere și corecte în baza sistemului de vot proporțional, validarea rezultatelor alegerilor la funcția de primar general la alegerile din Chișinău din 3 iunie 2018, anularea imediată a legii amnistiei capitatului și a legii de recuperare de cetățeni a miliardului furat, oprirea persecuției opoziției și cetățenilor, finalizarea investigației cu privire la fraudarea sistemului bancar, adoptarea legii Magnițki, urmărirea penală de către instituțiile europene a tuturor persoanelor cu cetățenie a Republicii Moldova implicate în furtul miliardului pe teritoriul UE.

UPDATE. 18:50 Liderul PAS, Maia Sandu, a vorbit despre o solicitare către Uniunea Europeană.

„Colegii noștri vor colecta semnături pentru o solicitare care o facem Uniunii Europene și țărilor membre ale Uniunii Europene. Noi venim cu rugămintea ca aceste instituții și țări să înceapă cercetarea și urmărirea penală a cetățenilor Republicii Moldova implicați în furtul de bani, care s-a întâmplat pe teritoriul UE, pentru că știm că furtul s-a întâmplat prin intermediul unor țări din UE. Începem cu ziua de azi să colectăm aceste semnături pentru a depune această solicitare”, a punctat Sandu.

UPDATE. 18:00 Prin urmare, cu un mesaj către protestatari a venit deputatul Partidului Liberal din Moldova (PLDM), Maria Ciobanu.

„În numele cetățenilor îmi cer iertare de la Piața Marii Adunări Generale (PMAN), care a fost, astăzi, pângărită de Ilan Șor la comanda lui Plahotniuc. Acum 27 de ani, în PMAN, ne-am declarat Independența față de Uniunea Sovietică, eram mândri de noi. În acești ani, așa-ziși de Independență, au apărut pe scena politică numeroase personaje dubioase. Dragi cetățeni, după ce cu atâta greu am obținut Acordul de Asociere cu UE, azi cartea de vizită a Republicii Moldova poartă numele de furtul miliardului. Suntem obligati ca niciodată să oprim dictatura, nu va veni nimeni să o facă pe meleagurile noastre”, a declarat deputatul.

UPDATE. 17:20 Istoricul Octavian Țîcu, în discursul său, a comunicat despre importanța manifestației organizate.

„Suntem în fața voastră o opoziție capabilă, care a venit într-un număr destul de mare – să facă o schimbare în Republica Moldova. Nu vom admite să intrăm în niște alegeri înscenate de actuala guvernare. Vă îndemn să rezistați, să nu plecați. Stăm aici, în aceasta piață, în aceasta noapte și mâine dimineața, Pentru că prin asta vom demonstra că moldovenii vor o altă soartă”, a punctat Țîcu.

UPDATE. 17:05 După ce protestatarii au venit din marșul desfășurat la mai multe instituții de stat, președintele Organizației Teritoriale PAS din Chișinău, Vladimir Bolea, a spus care vor fi următorii pași.

„Mitingul îl declarăm deschis în a 2-a sa parte. În această parte vor vorbi cei care a fost planificat să vorbească, cu cuvinte de salutări și prietenie. Noi din 2016, din alegerile prezidențiale, am fost furați de funcția de președinte și a fost dăruită aceasta funcție”, a declarat Bolea.

UPDATE. 15:25 Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a îndemnat oamenii să meargă într-un marș la mai multe instituții.

„Colegii de la „Occupy Guguță” au pornit în marș. Noi vă îndemnăm să mergem într-un marș la principalele instituții ale statului. Să mergem într-un marș la Parlament, la Serviciul de Securitate, la Centrul Național Anticorupție. Să mergem și să strigăm, dar și să le amintim celor care activează în aceste instituții de ce le plătim salarii. După, ne întoarcem aici să petrecem protestul, așa cum ne-am propus. Să le fie rușine corupților de la guvernare pentru ceea ce au făcut astăzi”, a punctat Sandu.

UPDATE. 14:40 Vicepreședintele Partidului Platforma DA, Alexandru Slusari, a făcut un apel către polițiști.

„Eu înțeleg foarte bine că azi s-a mai produs încă o provocare crasă din partea regimului Plahotniuc-Dodon. Partidul Șor nu are nici o autorizație. Fac apel către polițiști: noi cerem în jumătate de oră să fie eliberat PMAN”, a comunicat el.

UPDATE. 14:30 Andrei Năstase a anunțat despre pașii următori, ce vor fi întreprinși în cadrul manifestației.

„Poliția ne asigură că, în scurt timp, cei care s-au instalat în PMAN vor pleca, să avem răbdare. Am venit la protest, haideți să protestăm. Ne-am propus să rămânem mai mult timp aici”, a declarat Năstase.

Un protest organizat de Mișcarea de Rezistență ACUM are loc, în acest moment, la munumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, informează Oficial.

Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a vorbit despre unele detalii cu privire la acțiunea ce va avea loc astăzi.

„Cineva vrea să opună niște oameni altor oameni. Cineva vrea ca această societate să fie gestionată pe toate criteriile și să se bată unii cu alții. Noi am anunțat un protest pașnic, o continuare a protestelor noastre. Suntem datori să nu le dăm satisfacțiale acestor criminali. Ei ar vrea ca noi astăzi să transformăm un miting în niște acțiuni violente. Noi nu avem acest scop. Scopul nostru este să ne luăm țara înapoi”, a precizat el.

40110092_2109567395742713_4251487323427962880_n

40103472_707858639548154_9188154657942274048_n

Mihaela Conovali

Share