UE: Autoritățile moldovenești nu au îndeplinit condițiile UE, pentru a primi ultimul transfer în susținerea reformei justiției

UE: Autoritățile moldovenești nu au îndeplinit condițiile UE, pentru a primi ultimul transfer în susținerea reformei justiției

Uniunea Europeană (UE) nu va mai transfera fonduri pentru bugetul de stat al Republicii Moldova, în susținerea reformelor în sectorul justiției. Anunțul a fost făcut astăzi printr-un comunicat de presă, informează Oficial.

UE subliniază că a monitorizat îndeaproape procesul de reforme și a constatat că autoritățile moldovenești au demonstrat angajament insuficient pentru reformarea sectorului justiției în 2014 și 2015.

„Cu insuficiență de alocare a fondurilor și de personal, reformele necesare nu au fost realizate. Drept rezultat, progresul înregistrat nu e suficient.

Aceasta înseamnă că autoritățile moldovenești nu au îndeplinit condițiile UE, pentru a primi ultimul transfer pentru programul de reforme în justiție, în valoare de 28 milioane euro. Această sumă nu va fi achitată bugetului Moldovei, dar va rămâne la UE”, se mai spune în comunicat.

Șeful Delegației UE în RM, Ambasadorul Peter Michalko, a menționat, în context: „EU susține în continuare moldovenii pentru ca să lucreze pentru un viitor mai bun. Acum ne gândim cum putem ajuta cetățenii în anii următori. Dorim să acordăm prioritate proiectelor ce îmbunătățesc direct viețile moldovenilor”.

Potrivit comunicatului, Uniunea Europeană a suspendat plățile pentru alte patru sectoare. „Ulterior se va decide când vor fi achitate”, precizează sursa.

Doina Secrieru

Share