UE aşteaptă un efort al R. Moldova în direcţia consolidării parcursului pro-european

UE asteapta de la Chisinau un „efort consecvent” în directia consolidarii parcursului pro-european, a aprofundarii reformelor democratice si întaririi institutiilor statului de drept, a declarat, luni, la reuniunea Grupului pentru Actiunea Europeana a R. Moldova, ministrul Bogdan Aurescu.

Potrivit unui comunicat MAE, citat de Mediafax, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a co-prezidat, luni, alaturi de secretarul de stat pentru afaceri europene în MAE francez Harlem Desir, cea de-a zecea reuniune a Grupului pentru Actiunea Europeana a Republicii Moldova (GAERM).

La reuniune, organizata la Bruxelles, în marja Consiliului Afaceri Externe, a participat, în calitate de invitat principal, ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman.

Reuniunea a avut loc la mai putin de o luna de la formarea noului Guvern de la Chisinau, „într-un moment de interes sporit al partenerilor europeni cu privire la prioritatile de actiune ale Republicii Moldova în ceeea ce priveste agenda europeana si procesul de reforme”, precizeaza MAE.

Discutiile s-au axat pe analizarea stadiului de implementare a Acordului de Asociere UE – Republica Moldova, inclusiv a componentei de liber-schimb (DCFTA), la 6 luni de la lansarea acestui proces de catre autoritatile de la Chisinau.

Totodata, au fost exprimate asteptarile europene legate de necesitatea continuarii în ritm sustinut, de catre autoritatile Republicii Moldova, a procesului de reforme, pentru înregistrarea de progrese într-o serie de domenii-cheie: reforma justitiei, lupta împotriva coruptiei sau îmbunatatirea mediului de afaceri.

„În perioada urmatoare, efortul principal va trebui sa fie cel al implementarii Acordului de Asociere, inclusiv a prevederilor referitoare la zona de liber schimb cu Uniunea Europeana. Aceasta este de fapt conditia de baza ca Republica Moldova, cetatenii ei, sa poata simti din plin beneficiile aduse de procesul apropierii de Uniunea Europeana. Asteptam un efort consecvent al Chisinaului în directia consolidarii concrete a parcursului pro-european, a aprofundarii reformelor democratice si întaririi institutiilor statului de drept”, a declarat, la reuniune, seful diplomatiei române, citat în comunicat.

Aurescu a subliniat ca din partea UE exista „toata determinarea politica” de a merge pe acest drum, „la capatul caruia se afla împlinirea idealurilor europene ale cetatenilor Republicii Moldova”.

De asemenea, ministrul român s-a referit la perspectivele de solutionare a dosarului transnistrean, inclusiv în contextul apropierii Republicii Moldova de UE.

Grupul pentru Actiunea Europeana a Republicii Moldova (GAERM) este un mecanism ministerial, cu caracter informal, lansat în ianuarie 2010 la initiativa României, cu sprijinul Frantei.
Share