Trei solicitări ale Partidului Socialiștilor

Trei solicitări ale Partidului Socialiștilor

Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a anunțat astăzi deciziile aprobate de Consiliul Republican al formațiunii, la 27 februarie curent, urmare a examinării actualei situații politice, informează OFICIAL.

Liderul socialiștilor, în cadrul unei conferințe de presă, a declarat că, după decizia Curții Constituționale de săptămâna trecută au devenit clare responsabilitățile Președintelui în această situație.

„După ce decretul privind desemnarea Nataliei Gavriliță, Președintele desemnarea Candidatura desemnată de majoritatea parlamentară trebuie înaintată prin decret de șeful statului. Având în vedere că lucrurile sunt atât de clare, acțiunile pe care le va întreprinde PSRM sunt îndreptate spre stabilizarea țării, respectarea Constituției și votarea unui guvern funcțional până la anticipate.

Vom acționa cu calm și maturitate politică, nu ne dorim război cu instituția prezidențială și partidul său. Noi luptăm cu haosul și ne dorim ca țara să aibă cât mai repede un Guvern funcțional”, a declarat Dodon.

El a spus că, cât cineva se joacă de-a politica și încearcă să monopolizeze puterea, în spitale mor oameni și nu poate fi admis „un colaps total”.

„PSRM nu va iniția niciun fel de referendum de demitere a Președintelui țării, pentru că ar fi un pas spre adâncirea crizei și nu ar rezolva nimic”, a mai spus politicianul.

În situația creată, Igor Dodon a spus că există o singură soluție: dialogul, nu războaiele politice. „Dialogul real a lipsit până acum, au fost doar tentative”, a adăugat el.

Astfel, Dodon a precizat că, în baza deciziilor Consiliului Republican, PSRM: 1. va continua consultările cu partidele parlamentare, or dialogul e soluția în acest blocaj; 2. dorește să poarte un dialog constructiv cu Președintele țării, pentru că șeful statului are rol de mediator, iar dialogul este extrem de necesar acum; 3. Cere desemnarea decretului privind desemnarea Premierului până pe 9 martie curent.

„E total nejustificat să se aștepte finalul lunii martie. Curtea ne spune clar ce trebuie de făcut. Dacă nu facem nimic până pe 23 martie înseamnă blocaj constituțional. Nu va fi nici un motiv legal de dizolvare a Parlamentului, nici anticipate. PSRM cere Președintelui și partidelor să nu aștepte 23 martie, e suficient că s-au așteptat 2 luni fără rezultat.

Dacă până pe 9 martie decretul nu va fi emis, PSRM va trece la altfel de acțiuni. Dacă se va continua pe această linie a uzurpării puterii de stat, va fi nevoie de hotărâri mai ferme, chiar dacă va însemna ca funcția de Președinte va deveni doar una de decor. Personal am luptat pentru a aduce instituția la un alt nivel de credibilitate. Dar dacă se va merge pe blocaj, nu vom rămâne indiferenți”, a conchis Dodon.

Cristina Gurez

Share