Trei principii fundamentale ale lui Alexandr Stoianoglo pentru soluționarea problemei transnistrene, în calitate de viitor președinte al statului

Trei principii fundamentale ale lui Alexandr Stoianoglo pentru soluționarea problemei transnistrene, în calitate de viitor președinte al statului

Alexandr Stoianoglo, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) la funcția de Președinte la alegerile din 20 octombrie curent, astăzi, în cadrul unui briefing, a prezentat trei principii fundamentale pentru soluționarea problemei transnistrene, de care se va ghida în calitate de viitor președinte al statului.

„Primul principiu. Dialogul. Toate deciziile legate de regiunea transnistreană și locuitorii săi trebuie luate exclusiv prin dialog. Trebuie să eliminăm discursul de ură și orice formă de discriminare a cetățenilor Republicii Moldova din Transnistria. Avem o agendă extinsă de subiecte de discutat, de la probleme sociale și economice la aspecte ecologice și juridice. Locuitorii Transnistriei nu trebuie să fie ostaticii conflictelor dintre elite. Trebuie să restabilim stabilitatea și încrederea, oferindu-le certitudinea că schimbările pozitive sunt realizabile.

Al doilea principiu. Statutul regiunii. Actuala guvernare a abandonat angajamentele constituționale și internaționale privind soluționarea problemei transnistrene, bazată pe acordarea unui statut garantat regiunii. Este esențial să revenim la acest obiectiv major al negocierilor anterioare, deoarece un statut echitabil și stabil pentru Transnistria în cadrul Republicii Moldova ar întări semnificativ țara. Rezultatele altor abordări, care au eșuat, le simțim zilnic. Este necesar să revenim la dialogul bazat pe acordarea unui statut garantat, care să fortifice unitatea și puterea Moldovei.

Al treilea principiu. Pacea și neutralitatea. Nu există și nu va exista o soluție prin forță pentru problema transnistreană, indiferent de cine ar încerca să recurgă la forță. Oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului au depășit de mult astfel de metode primitive de soluționare a conflictelor, fiind conștienți de costurile umane și sociale ale conflictelor interne care durează zeci de ani”, a enumerat candidatul.

Alexandr Stoianoglo a subliniat că, aceste principii constituie baza unei strategii viabile pentru a asigura un viitor mai bun pentru toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv cei din Transnistria.

Share