Transparența și problemele alegerilor prezidențiale în RM din 2016 – discutate de experți

Transparența și problemele alegerilor prezidențiale în RM din 2016 – discutate de experți

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, în colaborare și cu suportul Consiliului Europei, organizează conferința post-electorală ”Alegeri prezidențiale în Republica Moldova 2016: analiză, concluzii, recomandări și pași de urmat”. Evenimentul se va desfășura în zilele de 16-17 februarie curent.

Potrivit unui comunicat de presă al CEC, conferința are drept scop analiza modului de organizare și desfășurare a alegerilor prezidențiale din 2016. Evenimentul va reuni experți naționali și internaționali ce au făcut parte din misiunile de observare a scrutinului, judecători, persoane care au activat în cadrul organelor electorale, reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale, ai concurenților electorali, instituțiilor mass-media, ai societății civile, precum și parteneri de dezvoltare ai Comisiei Electorale Centrale.

Participanții vor lucra în grupuri de lucru, iar discuțiile se vor axa pe următoarele subiecte:

  • perfecționarea cadrului legal electoral în contextul scrutinului prezidențial;
  • votarea peste hotare;
  • informarea alegătorilor și campanii de sensibilizare;
  • transparența finanțării activității grupurilor de inițiativă și a campaniei electorale.

Experții internaționali trimiși de Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al (OSCE/BIDDO) al Organizației pentru Securitate și Cooperare din Europa vor prezenta concluziile și recomandările observatorilor formulate în urma monitorizării scrutinului prezidențial din octombrie 2016.

Doina Secrieru

Share