Totalurile activității Comisiei protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului în 2021

Totalurile activității Comisiei protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului în 2021

Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului, deputatul Dan Perciun, a făcut totalurile activității Comisiei în 4 luni de la constituirea noului Legislativ, transmite OFICIAL.

În cadrul unei conferințe de presă, Dan Perciun a enumerat realizările în fiecare domeniu.

„În octombrie am reușit să majorăm pensia minimă până la 2 mii de lei. De pensii au beneficiat și cei care avea doar alocații. Am mărit alocațiile pentru persoanele cu dizabilități severe din copilărie cu 600 lei, am majorat alocația pentru îngrijirea persoanei cu dizabilități severe, am acordat dreptul la recalcularea dreptului la dizabilitate. Am modificat modalitatea de stabilire a pensiei pentru persoanele care au stat acasă și au îngrijit o persoană cu dizabilitate. Am revizuit formula de indexare și am creat un mecanism de majorare a pensiei în sumă fixă. Salariul minim real va fi la peste 3 mii de lei începând cu anul viitor. 
 
Am majorat salariile personalului tehnic din sistemul medical, am dublat scutirea impozitelor pe venit a persoanelor întreținute. m aprobat modificări la Codul Muncii ca să reglementăm șomajul tehnic. Am permis alocarea din contul bugetului asigurărilor sociale a persoanelor care vor să se vaccineze 2 zile libere. Am definitivat și vom vota majorarea subvențiilor la angajarea unei persoane cu dizabilități. Am consolidat Inspectoratul Social de Stat. Am început câteva proiecte care urmează a fi finalizate: crearea unui mecanism de acordare a celor necesare persoanelor nevăzătoare, acordarea dreptului angajaților de a amenaja creșă, stabilirea unui pachet minim de servicii sociale din buget și continuăm discuțiile pe dimensiunea antreprenoriatului social”, a spus Perciun.

De asemenea, deputatul a spus care vor fi prioritățile în 2022:

„Reforma sistemului de ajutor social și ajutor pe perioada rece a anului, dezvoltarea serviciilor sociale, finanțarea acestora din bugetul de stat, încadrarea în sistemul de asigurări sociale a persoanelor ziliere în agricultură, dar și a celor care activează individual, să reglementăm profesia de bonă, să flexibilizăm condițiile de acordare a concediului paternal. Vrem să creștem salariul minim până la 4 mii lei. Să îmbunătățim Legea salarizării în sectorul bugetar. Să ajustăm Codul Muncii. Să implementăm un sistem de vouchere pentru formarea profesională a șomerilor. Avem discuții pentru a avea o foaie de parcurs pe situația veteranilor”.

Cristina Parfeni
Share