Titus Corlățean: Republica Moldova demult era în cu totul altă parte ideologic și ca racordare, dar nu la Vest, dacă PDM…

Titus Corlățean: Republica Moldova demult era în cu totul altă parte ideologic și ca racordare, dar nu la Vest, dacă PDM…

Titus Corlățean, ex-ministru al Afacerilor Externe al României, a dezvăluit un episod din politica moldovenească despre care nu s-a știut până acum. El a spus că, dacă atunci Partidul Democrat din Moldova (PDM) ar fi acceptat oferta venită de la Moscova, atunci Republica Moldova demult nu ar mai fi fost orientată spre Vest, informează OFICIAL.

În cadrul emisiunii „Europa Azi” la TVR Moldova, el și-a amintit că a venit la Chișinău într-o perioadă complicată în Republica Moldova, într-un moment postelectoral,  când se discuta despre crearea unei coaliții de integrare europeană, „cu rupturi între cei cu forță din două partide și cu un partid unionist, cu un lider dificil așa la negocieri..”.

„Mi-am făcut datoria… mi s-a spus că am venit cu o zi mai mai devreme de un înalt emisar rus. Pot să vă spun că a existat o propunere rusă făcută colegilor din Partidul Democrat – propunere concretă de la Kremlin – faceți guvernarea cu Voronin, PCRM, și în capul mesei va sta cel care conduce PDM, și au urmat și o serie de avantaje economice – ieftinire de gaze etc. Spre cinstea lor, PDM cu oameni care nu erau perfecți… în politică destul de rar ești perfect… și-au asumat angajamentele pro-europene, după cum cei de dreapta și-a asumat angajamentele… și într-o coaliție, care a fost dificilă, cu scurtcircuite, a fost avansată agenda pro-europeană. Fără acel tip de înțelegere, Republica Moldova demult era în cu totul altă parte ideologic și ca racordare, dar nu la Vest”, a povestit diplomatul.

 

Cristina Gurez

Share