Tinerii Organizației „START” sunt împotriva creșterii taxelor de cazare în căminele studențești

Tinerii Organizației „START” sunt împotriva creșterii taxelor de cazare în căminele studențești

Zeci de tineri din cadrul Organizației de tineret „START”, care face parte din Mișcarea civică „O viață nouă”, au venit astăzi, în fața Ministerului Educației, ca să spună un nu ferm creșterii taxelor de cazare în căminele studențești. Totodată, tinerii au cerut demisia guvernării pentru lipsa politicilor pentru această categorie de populație.

Taxele de cazare în căminele studențești vor fi mai mari în anul de studii 2022-2023, cu câteva sute de lei lunar. Despre intenția de a majora aceste taxe au anunțat reprezentanții mai multor instituții de învățământ superior din Chișinău. Potrivit tinerilor, niciuna dintre politicile actualei puteri nu este îndreptată spre susținerea celei mai importante categorii de populație. Ei mai spun că majoritatea parlamentară, președintele țării au demonstrat de mai multe ori că nu pun preț pe tineri și că urmăresc să le distrugă atât planurile de viitor, cât și posibilitatea de a-și construi un viitor, acasă.

„Am venit astăzi aici ca să ne exprimăm dezacordul față de majorarea taxelor pentru căminele studențești. Regretăm că Guvernul nu a venit până în prezent cu nicio politică de susținere a tinerilor. Părinții tinerilor studenți nu-și permit să facă față cheltuielilor la care sunt supuși. Întreținerea unui student este un lux pentru majoritatea familiilor. Pe lângă taxele pentru cămine și cele de studii, părinții trebuie să le asigure copiilor bani pentru mâncare, îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite și alte nevoi. Jos Guvernul!”, a spus unul dintre tinerii participanți la flashmob.

„Cei de la guvernare au uitat pentru ce au fost aleși, au uitat că trebuie să reprezinte interesele oamenilor. De un an de când au venit la guvernare, țara noastră a devenit din ce în ce mai săracă. Inflația crescut, se scumpesc toate produsele, iată că și taxele de studii și cele de cazare în cămine vor fi mai mari. Studenții din Moldova nu au bani pentru taxele majorate. De aceea, mulți dintre ei sunt nevoiți să renunțe la studii și să plece în străinătate, ca să-și câștige existența. Cei de la guvernare sunt niște incompetenți. Nu mai vrem ca reprezentanții actualii puteri să se afle în instituțiile statului. Vrem alegeri anticipate”, a menționat un al tânăr din cadrul Organizației de tineret „START”.

„Având în vedere tarifele mari pentru produse și servicii, tinerii sunt nevoiți să plece în străinătate, să se mute acolo, să-și întemeieze o familie. În curând, nu va mai rămâne niciun tânăr în țară, dacă se va continua în acest ritm, când totul se scumpește, locuri noi de muncă nu sunt create, iar la cele existe se dau salarii mizere. Investiția în tineri ar trebui să reprezinte o prioritate pentru guvernare, dar Guvernul PAS nu întreprinde nimic care să-i avantajeze pe tineri. Guvernarea și-a pus ochelarii roz și vede numai ce vrea”, a afirmat un alt tânăr.

Anunțul privind majorarea taxelor în cămine vine după ce, recent, s-a anunțat că vor crește semnificativ și taxele de studii din cauza inflației și crizei energetice.

Share