The Financial News, despre încălcarea drepturilor lui Ilan Șor: Nistrul turbulent

The Financial News, despre încălcarea drepturilor lui Ilan Șor: Nistrul turbulent

Portalul de la Bruxelles „THE FINANCIAL NEWS” au publicat un articol cu referire la respectarea drepturilor omului în Republica Moldova.

În articol se vorbește despre audierile și dezbaterile publice desfășurate la Strasbourg, săptămâna trecută, unde a fost discutat pe larg cazul Primarului de Orhei, Ilan ȘOR, încălcarea drepturilor acestuia și arestul preventiv de lungă durată. Amintim că, aceste discuții au avut loc în cadrul vizitei delegației Partidului „ȘOR”  și a echipei de apărare a Primarului de Orhei.

În cadrul vizitei oficiale, reprezentanții lui Ilan ȘOR au primit asigurări și sprijin din partea Parlamentului European. Mai mult, un grup de deputați europeni vor monitoriza în detaliu circumstanțele și evoluția cazului lui Ilan ȘOR prin prisma unui proces echitabil și repsectarea drepturilor omului.

Autorul articolului vorbește despre situația în care a ajuns omul de afaceri de succes, Ilan ȘOR, ca urmare a constrângerilor și presiunilor exercitate asupra sa, în anul 2013, din partea ex-premierului Vlad Filat, un politician influent și apreciat pe atunci de Bruxelles.

Astfel, potrivit jurnalistului, urmare a presiunilor directe ale lui Vlad Filat, Ilan ȘOR a fost forțat să preia controlul asupra unui pachet de acțiuni din cadrul Băncii de Economii, care în acel moment, deja, se confrunta cu o criză gravă și o gaură financiară de proporții, fapt care a condus la falimentul BEM-ului și altor bănci comerciale.

Ca urmare a circumstanțelor produse, în intenția de a nu fi tras la răspundere pentru ilegalitățile altora, Ilan ȘOR a conlucrat cu organele de anchetă, dezvăluind informații importante despre acțiunile lui Vlad Filat. Astfel, pentru prima dată în 25 de ani, datorită informațiilor furnizate de Ilan ȘOR a fost posibilă curmarea unor scheme de corupție de proporții în cele mai înalte eșaloane ale puterii.
În conformitate cu legislația Republicii Moldova, la fel ca în toate țările civilizate, dovezile voluntare, cooperarea cu ancheta sunt scutite de urmărire penală. Dar, din păcate, în Moldova această normă legală nu este respectată. În schmibul de a fi eliberat, Ilan ȘOR a devenit ținta unor atacuri din partea presei.

În articol, jurnalistul face referire că în pofida atacurilor și manipulărilor mediatice, Ilan ȘOR a reușit să câștige simpatia locuitorilor orașului Orhei devenint primar al acestei urbe din primul tur al scrutinului electoral din 2015. Astfel, din cei 2 ani de primar al orașului Orhei, Ilan ȘOR aproape un an de zile se află sub arest la domiciliu. Potrivit deciziei Curții Constituționale din Republica Moldova, la data de 22 iunie expiră un an de zile de la încătușarea lui Ilan ȘOR, iar odată cu expirarea acestui termen, liderul politic urmează să fie eliberat.

Urmare a circumstanțelor, publicația se întreabă: procesul lui Ilan ȘOR va fi unul echitabil, în ținând cont că Republica Moldova, este țara unde drepturile și libertățile fundamentale ale omului nu se respectă întocmai, iar justiția este politizată.

Autorii articolului mai spun că, zeci de milioane de euro au fost acordați sub  formă de asistență din partea UE,  pentru reformele din justiția moldovenească, prin urmare UE are tot dreptul să monitorizeze cazurile de încălcare a drepturilor omului și să solicite autorităților din Moldova rezultate privind implementarea reformelor în domeniul justiției. În acest context, cazul lui Ilan ȘOR ar fi un exemplu care va demonstra starea reală a reformelor din domeniul justiției în Republica Moldova, precum și politica coerentă în Moldova privind aplicarea standartaelor europene.

Articolul original îi găsiți aici: http://financialnewscast.net/2017/06/human-rights-in-moldova-the-turbulent-dniester/

Share