Tănase: Este necesar de a fi interzis accesul artiștilor ambulanți folosiți de regimul de la Kremlin în scopul promovării propagandei ruse pe teritoriul Republicii Moldova

Tănase: Este necesar de a fi interzis accesul artiștilor ambulanți folosiți de regimul de la Kremlin în scopul promovării propagandei ruse pe teritoriul Republicii Moldova

Fostul Președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, afirmă că pentru a evita propaganda rusească în Republica Moldova, autoritățile statului de acum trebuie să interzică accesul unor personalități pe teritoriul țării, informează OFICIAL.

Alexandru Tănase s-a referit la cazul interpretului rus Filip Kirkorov și autoritățile Lituaniei, cînd cele din urmă i-au interzis pentru 5 ani accesul pe teritoriul său.

„În tumultoasa istorie politică a Moldovei, în campaniile electorale anterioare, diverse figuri reprezentative ale showbiz-ului au fost folosite ca formatori ai opiniei publice. Îmi amintesc cum lăcrimau Voronin și Kobzon, candtând „Deni Pobedy”. Da câtă vâlvă a facut relația romantică a ex-președintelui Dodon și interpretului Filip Kirkorov, surprinși în timp ce ciuguleau romantic căpșuni pe câmpurile din Sadova.

Același Kirkorov, care se autointitula ca fiind „reprezentant al lui Vladimir Putin pe scenă”, a cântat recent în limba română la Moscova, promovând o promiscuitate de personaje exotice, care se rup să-i fericească pe moldoveni în campania prezidențială din acest an.

Pentru a curma astfel de practici, în ianuarie 2021, autoritățile lituaniene i-au interzis lui Kirkorov intrarea în Lituania pentru cinci ani, considerându-l o amenințare la adresa securității naționale și un instrument de propagandă al Rusiei în statele fostei Uniuni Sovietice. Nefiind de acord cu autoritățile lituaniene, Kirkorov s-a adresat CEDO, susținând că piesele sale sunt centrate pe dragoste, relații umane și natură. Cu toate acestea, Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu a acceptat argumentele sale, validând interdicția impusă de autoritățile lituaniene.

Curtea a subliniat că evaluarea autorităților lituaniene a fost întemeiată pe declarațiile și comportamentul lui Kirkorov și a luat în considerare interesele naționale și ale ordinii publice în raport cu acțiunile artistului. Acest caz a evidențiat necesitatea combaterii dezinformării și propagandei ruse în întreaga Europă.

Așa deci, pentru a evita repetarea situației în care cetățeanul turmentat este determinat de propagandiști cum să voteze, este necesar să interzicem de pe acum accesul în Moldova a artistilor ambulanți folosiți de regimul de la Kremlin în scopul promovării propagandei Rusiei, a putinismului și a valorilor defunctei URSS”, spune Alexandru Tănase.

Share