Sunt sau nu constituționale hotărârile de marţi ale Guvernului Gaburici
Potrivit prevederilor hotărârii emise ieri de către Curtea Constituțională deciziile adoptate marţi 16 iunie, de către Guvernul Gaburici ar putea cădea sub incidența neconstituționalității și asta pentru că, demisia prim-ministrului şi, respectiv, a întregului Guvern intră în vigoare în momentul comunicării acesteia, informează UNIMEDIA. Chiril Gaburici și-a anunțat public demisia la data de 12 iunie.
Astfel, din momentul comunicării demisiei prim-ministrului, Guvernul îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. O bună parte din deciziile de marţi ar risca să fie neconstituționale pentru că nu fac parte din „administrarea treburilor publice”.
„Hotărârile sunt constituționale și valabile atâta timp cât nu au fost anulate. Mai mult, s-ar putea ca nimeni nici să nu le conteste, dar chiar dacă le va contesta cineva nu înseamnă neaparat că ele vor deveni neconstituționale”, a declarat pentru UNIMEDIA președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase.
Potrivit articolului 25 din Legea cu privire Curtea Constituțională, dreptul de sesizare a Înaltei Curți îl au:
a) Preşedintele Republicii Moldova;
b) Guvernul;
c) ministrul justiţiei;
d) Curtea Supremă de Justiţie;
e) Procurorul General;
f) deputatul în Parlament;
g) fracţiunea parlamentară;
h) avocatul parlamentar;
i) Adunarea Populară a Găgăuziei.
Aceștia sunt oficialii care vor putea sesiza Curtea Constituțională în caz că vor constata care anume dintre hotărârile adoptate ieri de către Guvernul Gaburici sunt neconstituționale.
Marţii, Guvernul a adoptat circa 70 de hotărâri.