Subiectul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, discutat la prima sesiune a Conferinței Președinților Parlamentelor din Uniunea Europeană

Subiectul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, discutat la prima sesiune a Conferinței Președinților Parlamentelor din Uniunea Europeană

Subiectul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei a fost discutat la prima sesiune a Conferinței Președinților Parlamentelor din Uniunea Europeană. La eveniment a participat Președintele Parlamentului, Igor Grosu, alături de alți peste 50 de președinți de Parlament.

Participanții au condamnat războiul Rusiei împotriva Ucrainei. „Un război în care mor zeci de mii de oameni nevinovați, în care este distrusă infrastructura strategică și economia în plină ascensiune și dezvoltare, iar milioane de ucraineni nevoiți să-și găsească refugiu în toată lumea pentru a se salva de moarte”, a accentuat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Totodată, participanții la Conferința Președinților Parlamentelor din Uniunea Europeană s-au referit la necesitatea unității și solidarității la nivel global pentru a forța Federația Rusă să plece din Ucraina. „Pacea în Ucraina este vitală pentru liniștea și bunăstarea întregului continent și este esențială pentru noi, în Republica Moldova, unde avem riscuri de securitate. Războiul a adus țării noastre și enorme prejudicii economice și sociale, pe care le resimte fiecare cetățean”, a adăugat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Republica Moldova participă pentru prima dată la acest eveniment, în calitate de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană. „Sunt încrezător că Moldova va continua să fie un membru mândru al comunității noastre de valori, va adera la Uniunea Europeană și vom continua să lucrăm împreună pentru o Europă mai puternică și mai pașnică”, a declarat speakerul Igor Grosu.

Conferința Președinților Parlamentelor din Uniunea Europeană are loc în perioada 24-25 aprilie, la Praga. Cea de-a doua sesiune se va focusa pe discuții referitoare la rolul UE în cooperarea democrațiilor, consecințele războiului informațional, protejarea de dezinformare, aspectele legate de securitate. La finalul celor două zile de dezbateri va fi adoptată declarația finală a conferinței.

Share