Subiectul creării Uniunii pentru Limba Română, discutat la Cluj-Napoca de Leancă cu Rectorul Universității Babeș-Bolyai și Președintele Academiei Române

Subiectul creării Uniunii pentru Limba Română, discutat la Cluj-Napoca de Leancă cu Rectorul Universității Babeș-Bolyai și Președintele Academiei Române

Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, a efectuat o vizită la Cluj, unde, alături de profesorul Vasile Pușcaș, fost negociator-șef pentru aderarea României la UE, a ținut o prelegere studenților de la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai despre parcursul european al statului nostru și rolul României în acest proces, transmite Oficial.

Iurie Leancă a avut o întrevedere și cu studenții basarabeni ai acestei facultăți, alături de care a discutat despre evoluțiile din Republica Moldova, relația bilaterală Chișinău-București și despre ce face Guvernul pentru a-i motiva să revină acasă.

Subiectul creării Uniunii pentru Limba Română a fost discutat de Iurie Leancă în cadrul unei întâlniri cu Rectorul Universității Babeș-Bolyai și Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop. Academicianul a apreciat inițiativa vicepremierului moldovean, asigurându-l că în România există mai multe personalități notorii ce ar fi de acord cu această idee.

În cadrul unei întrevederi cu primarul Emil Boc a fost discutată ideea creării la Cluj a unei piețe comerciale pentru produsele din Republica Moldova. Totodată, viceprim-ministrul Iurie Leancă i-a mulțumit edilului pentru proiectele realizate de Primăria Cluj-Napoca la Ungheni, printre care se numără renovarea a două instituții pre-școlare și construcția unui parc în centrul orașului.

Evoluțiile climatului investițional din Republica Moldova au fost apreciate de Președintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă. În discuțiile cu Iurie Leancă, investitorul român a remarcat eforturile autorităților de la Chișinău în privința stabilizării și securizării sectorului bancar, menționând că anume aceste progrese l-au determinat să investească în Moldova.

Mai mult, în cadrul unei discuții cu oameni de afaceri români s-a convenit asupra organizării unei conferințe la Chișinău în vederea prezentării oportunităților investiționale din Republica Moldova.

De menționat că, Iurie Leancă a participat în Cluj la Conferința științifică dedicată relațiilor dintre Republica Moldova și România, în context european, organizată de Universitatea Babeș-Bolyai, care este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ de peste Prut. Aici își fac studiile circa 3000 de studenți moldoveni.

Doina Secrieru

Share