Structura Centrului Național Anticorupție a fost modificată
Parlamentul a votat un PROIECT de hotărâre care prevede modificarea structurii aparatului central al Centrului Național Anticorupție (CNA), prin fuziunea unor subdiviziuni și crearea unor noi structuri. Documentul, votat de 59 de deputați, are drept scop reformarea și modernizarea structurii instituției pentru a asigura realizarea eficientă a atribuțiilor ce țin de prevenirea și combaterea corupției, efectuarea investigațiilor financiare paralele, recuperarea bunurilor infracționale în Republica Moldova și peste hotare. Proiectul ajustează redistribuirea sarcinilor pentru a îmbunătăți procedurile de lucru și pentru a menține angajații profesioniști, specializați în instrumentarea cauzelor de corupție și ale celor conexe corupției.
În cadrul noii structuri CNA sunt prevăzute subdiviziuni autonome, care se vor subordona nemijlocit directorului Centrului, în conformitate cu prevederile legislației. La fel, noua structură respectă normele legale care stipulează că numărul unităților de personal de conducere nu trebuie să depășească 30 % din efectivul-limită al autorității publice. Respectiv, structura aparatului central al CNA va fi constituită din 16 subdiviziuni: conducerea (director și doi directori adjuncți), 13 direcții, printre care și Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, o secție și două servicii.
Proiectul de hotărâre a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, în baza demersului directorului CNA, Alexandr Pînzari, în contextul angajamentelor asumate de Republica Moldova în domeniul de luptă împotriva corupției față de Uniunea European, după obținerea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE. Totodată, în Raportul „Republica Offshore”, elaborat de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție înființat prin decret prezidențial, au fost oferite recomandări de îmbunătățire a cadrului legal și de fortificare a autorităților statului, pentru a nu admite, în viitor, crearea schemelor de spălare a banilor. La fel, Planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025 prevede limitarea competențelor Procuraturii Anticorupție la investigarea cauzelor de corupție de nivel înalt și restructurarea CNA.