„Străinii” care joacă un rol important în economia Republicii Moldova

„Străinii” care joacă un rol important în economia Republicii Moldova

S-au născut departe de Moldova, dar soarta i-a adus în ţara noastră, unde au fondat sau conduc afaceri ce joacă un rol important în economia naţională. Vorbim despre managerii cu origini străine, pentru care Moldova demult a devenit a doua casă, iar unii au şi obţinut cetăţenia ţării noastre. Astăzi, www.oficial.md publică un prim material dintr-o serie de materiale despre respectivele personalităţi.   

Vaja Jhashi

Conduce holdingul „Trans-Oil”, care şi-a început activităţile în Moldova în anul 1998. Astăzi, holdingul are mai multe proprietăţi în RM – Fabrica „Floarea Soarelui” din Bălţi, Fabrica de producere a uleiului din Cedâr-Lunga, elevatorul din Ungheni, importante obiective industriale în Portul Giurgiuleşti etc. Trans-Oil este unica companie din Moldova care are rating persional atribuit de prestigioasele companii de rating de nivel mondial MOODY’S şi S&P și Fitch Agencies. De asemenea, Trans-Oil este unica companie din Moldova care a reuşit să vândă (în 2019) euro-obligaţiuni garantate în valoare de 300 milioane de USD, acestea fiind achiziţionate de investitori din Elveţia, Marea şi SUA. A fost decorat cu mai multe distincții de stat, inclusiv „Ordinul Republicii”.

Feiruz Isaev

A venit în Moldova la vârsta de 45 de ani, adică în 1997. Atunci a şi fondat compania „Arch-Petrol”, care, în doar un an şi jumătate, construieşte 16 benzinării şi două baze engros. În 2001 îşi vinde afacerea „Lukoil” şi devine unul din conducătorii acesteia. Activează iniţial la „Lukoil” ca prim-adjunct al Directorului general, iar ulterior devine conducătorul acestei companii lider pe piaţa produselor petroliere. De-a lungul anilor, a dezvoltat afaceri şi în alte domenii, fiind la moment unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din Moldova.

Sinan Bora

S-a născut în Ankara (Turcia). A făcut studii universitare atât în ţara sa natală, cât şi în Statele Unite ale Americii. Înainte de a veni în Moldova, a condus activităţi importante ale companiei SUMMA în Rusia. În Moldova numele său este legat de astfel de afaceri de succes ca hotelul „Leogrant”, instituţia medicală „Medpark International Hospital”, instituţia de învăţământ „Heritage”, instituţia preşcolară de elită CIPS etc. Face parte dintr-o familie, care a dezvoltat şi alte importante proiecte de business în Moldova cum ar fi, spre exemplu, hotelul Courtyard by Marriott Chisinau sau Chişinău Arena.

Vugar Novruzov

Pentru Vugar Novruzov, Moldova demult a devenit a doua patrie. Soarta la-a adus pe meleagurile noastre încă în perioada sovietică şi Moldova i-a plăcut atât de mult, încât a ales să rămână aici chiar şi după destrămarea URSS. În 1992 s-a lansat în afaceri – a început cu importul hârtiei pentru tipar, iar compania sa a ajuns ulterior baza unuia dintre cei mai importanţi agenţi economici autohtoni – „Azmol Company”. Vugar Novruzov desfăşoară activităţi în diverse domenii şi peste tot înregistrează rezultate impresionante. De notat ar fi şi faptul că timp de 15 ani Vugar Novruzov a fost liderul comunităţii azere din Moldova. De asemenea, este cunoscut drept unul dintre cei mai generoşi mecenaţi, sponsorizând până în prezent mai multe proiecte importante în domeniul culturii şi nu numai.

Alexander Koss

Este spicherul Comitetului de Conducere al ÎM „Südzucker Moldova” SA, una dintre cele mai mari şi cunoscute companii din Moldova. Compania este lider în producerea zahărului din sfeclă în Republica Moldova. Actualmente, „Südzucker Moldova” deţine trei fabrici de zahăr. Două dintre acestea – cele din Drochia şi Făleşti – sunt implicate în producerea zahărului, iar la unitatea de producere din Alexandreni a fost amplasat un centru modern de logistică şi ambalare. În 2019, compania a produs peste 57 de mii de tone de zahăr, ceea ce a reprezentat 66% din producția de zahăr din Republica Moldova. Terenurile de sfeclă de zahăr, contractate de Südzucker Moldova în 2019, au ajuns la 8.900 ha, iar recolta a depășit 414 mii tone de sfeclă de zahăr.

Mihaela Rotari

Share