Stoianoglo: Îmi pare rău pentru ceea ce am constatat în urma verificărilor… Vreau să îmi cer scuze

Stoianoglo: Îmi pare rău pentru ceea ce am constatat în urma verificărilor… Vreau să îmi cer scuze

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, a prezentat rezultatele controalelor efectuate de Procuratura Anticorupție (PA) și Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), informează OFICIAL.

Controalele dispuse de Procurorul General s-au desfășurat în intervalul 9 decembrie 2019 – 10 ianuarie 2020 și au vizat toate dimensiunile de competență ale celor două procuraturi specializate pentru ultimii patru ani.

„Controalele pe care le-am efectuat la Procuratura Anticorupție și PCCOCS au scos la lumină „fața” nevăzută a activității celor două subdiviziuni. Este evident faptul că volumul de lucru realizat pe parcursul a 4 ani de către PA și PCCOCS nu poate fi fizic controlat în decurs de o lună și cu un potențial uman nici în jumătate față de cât dispune doar o procuratură specializată”, a declarat Stoianoglo.

În același timp, el a adăugat: „Nici nu am urmărit scopul de a verifica totul absolut, fiind conștienți că lucrul acesta este imposibil. Am intervenit selectiv, reieșind din anumite criterii de prioritizare, având la bază gravitatea încălcărilor drepturilor omului și am constatat că, din ceea ce s-a reușit de controlat, pe majoritatea cauzelor s-au depistat încălcări destul de grave. Analizele efectuate au identificat cazuri când pornirea dosarelor s-a făcut în lipsa oricărei bănuieli rezonabile, doar în baza unor rapoarte fără suport factologic, fără confirmare documentară şi probatorie, în multe dintre cazuri doar în scopul efectuării interceptărilor şi altor măsuri speciale de investigaţii”.

Prin urmare, Stoianoglo a vorbit despre rezultatele verificărilor: „Pornind de la cele stabilite în rezultatul verificărilor efectuate, având în vedere că pe mai multe cazuri s-a acționat prin îndeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor de serviciu și cu admiterea încălcărilor grave de lege, în temeiul prevederilor art.43 din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, încălcările menționate, admise de un şir de procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție şi PCCOCS, pot constitui abateri disciplinare şi urmează a fi verificate în cadrul  procedurilor disciplinare. În privinţa unor procurori deja a fost sesizat în acest sens CSP, iar în privinţa altora pregătirea dosarelor disciplinare este în derulare”.

„Îmi pare rău pentru ceea ce am constatat în urma verificărilor, la cele două procuraturi specializate. Vreau să îmi cer scuze public, în numele instituției pe care o reprezint, față de sutele de cetățeni care ilegal au fost urmăriți de procurori. Vă asigur că noua conducere a Procuraturii va reseta sistemul organelor procuraturii și îl va readuce în albia normalității”, a conchis Stoianoglo.

Cristina Pendea

Share