Stela Macari – Platforma DA, despre politica bugetar-fiscală 2023: Impozitul pentru persoanele fizice la dobânzile oferite de bănci și asociații va crește de la 3% la 12%
Stela Macari, fruntaș al Platformei DA, ex-deputat, și-a amintit că, cu 2 ani în urmă cam în aceasta perioadă, participa la o conferinta de presa organizata în incinta Parlamentului de către fracțiunea Platformei DA, în care critica foarte dur anumite aspecte din politica bugetar-fiscală a guvernului Chicu pentru anul 2021, inclusiv intenția lor de a include prevederi prin care Băncile, Asociațiile de economii în împrumut, precum și emitenții de valori mobiliare corporative vor reține un impozit în mărime de 3% din dobânzile achitate în folosul persoanelor fizice rezidente, iar ea personal am venit cu un amendament prin care a solicitat eliminarea acestor prevederi din proiectul legii de atunci, informează OFICIAL.
„E important sa aduc in discutie un detaliu și anume ca nu doar noi am criticat aspru aceste prevederi și am cerut eliminarea lor, dar și foștii noștri colegi din PAS, iar un amendament similar cu cel propus de mine a venit și din partea lor. E și firesc ca astăzi sa nu putem trece neobservat faptul ca în loc de eliminarea acestui impozit de 3%, așa cum se cerea cu 2 ani în urma – se decide majorarea lui de pana la 12%.
Este greu de înțeles această diferență de abordări, dar și mai greu este de explicat oamenilor că cei care au făcut careva economii în anumite conturi bancare, inclusiv pe conturile salariale – vor ramane fara o parte din ele. Mai bine zis va fi tăiat din dobanda pe care fiecare își punea miza. Si acești oameni nu sunt puțini – avem în jur de 1,5 mln. de cetățeni care au conturi in acest sens.
De notat ca impozitarea dobanzilor este o prevedere mai veche din Codul Fiscal, însă toate Guvernele din 2006 până în 2020 au tot amanat aplicarea ei constientizand impactul negativ major. De ce actuala Guvernare considera ca acum a venit timpul? – chiar nu este clar, or cetățenii noștri în ultimul timp mai mult au sărăcit și nicidecum nu s-au îmbogățit, deci de departe nu este cazul ca noi, acum, sa le impozitam și cele mai mici economii.
Așa cum am spus mai sus, majorarea impozitului, va afecta în primul rand acele dobanzi ale oamenilor care le acumuleaza la soldurile păstrate în conturile salariale și pentru primirea plăților sociale. Si deseori anume aceste dobânzi îi motivau pe oameni să nu retragă salariul sau plățile sociale în numerar imediat în ziua primirii acestora, dar să le păstreze în aceste conturi și să le utilizeze achitând cu cardul și utilizând instrumentul de plată sau alte servicii de plată fără numerar, fapt ce reprezinta o necesitate pentru economia noastra” – a declarat politiciana în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit spuselor sale, vor fi afectate și o parte din remitentele concetățenilor noștri, care sunt păstrate sub forma de depozite în băncile din Republica Moldova, iar diminuarea venitului disponibil pentru deținătorii de astfel de conturi va duce la descurajarea acestora de a le mai păstra și sigur va produce un efect negativ asupra atractivității mijloacelor bănești din partea persoanelor fizice.
„Drept consecință ne putem aștepta lesne la micșorarea fluxului banilor pe piața financiară care va avea un impact direct asupra bazei de creditare pentru finanțarea economiei dar și va duce la majorarea presiunilor inflationiste suplimentare într-o situație și așa destul de precară și instabilă.
Nu pot crede ca cineva își dorește acest lucru, de aceea apelul nostru care actuala majoritate este – sa revada acest capitol din politica bugetar-fiscală și să revină la convingerile lor de acum 2 ani”, a subliniat Stela Macari.