Starea de urgență – prelungită cu 60 de zile
Starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova va fi prelungită pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 8 august curent. Decizia a fost aprobată cu votul majorității deputaților, la solicitarea Executivului, informează OFICIAL.
În plenul Parlamentului, prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că în contextul regional actual și a provocărilor cu care se confruntă țara noastră, Guvernul are nevoie în continuare de pârghii pentru gestionarea în regim prompt a crizelor care afectează calitatea vieții oamenilor din întreaga lume și, inclusiv, a cetățenilor noștri.
Șefa Executivului a subliniat că războiul din Ucraina a creat mai multe situații de criză – au fost întrerupte lanțurile logistice și alimentare, au crescut prețurile la gaz, petrol și energie electrică, au fost afectate importurile, iar lipsa unor conexiuni energetice și logistice cu Uniunea Europeană prin România au făcut țara noastră mai vulnerabilă.
„În contextul acestei crize majore, Guvernul lucrează intens pentru identificarea posibilităților de a ajuta economia națională. Deja am găsit resurse să compensăm agricultorilor acciza la motorină, am continuat să oferim cote reduse la TVA, m-am implicat în mod direct pentru a elimina blocajele la trecerea frontierei, am obținut liberalizarea transportului rutier cu Uniunea Europeană, am obținut creșterea cotelor de export pentru o serie de produse agricole și am asigurat coridoare alternative de transport pentru cei care fac comerț. Acestea și multe alte decizii la care lucrăm, inclusiv extinderea capacității portului Giurgiulești, construcția unor noi poduri peste Prut și dezvoltarea capacității căilor ferate moldovenești sunt doar câteva dintre deciziile pe care am fost nevoiți să le adoptăm pentru atenua efectele crizei”, a spus Natalia Gavrilița.
Prim-ministra a adăugat că de la ultima prelungire a stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a adoptat mai multe măsuri importante: au fost asigurate condițiile pentru semnarea contractelor de furnizare a energiei electrice pentru lunile iulie și august, peste 83 milioane lei economisiți din utilizarea păcurii au fost transmise în Fondul de susținere a populației, iar importul importul de produse petroliere originare din statele UE a fost simplificat. De asemenea, a fost dispusă reconectarea mai multor instituții publice la sistemele de aprovizionare centralizată cu energie termică, iar persoanele implicate nemijlocit în gestionarea crizelor au primit sporuri pentru efortul depus.
„Mi-aș fi dorit și eu, la fel ca și covârșitoarea majoritate a oamenilor, să revenim la o situație de normalitate, la pace, însă războiul creează situații grave în care răspunsul Guvernului trebuie să fie imediat. M-am angajat în fața Parlamentului că acțiunile Guvernului pe care îl conduc nu vor excede mandatul atribuit de Parlament, că prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale vom acționa într-un mod transparent, iar derogările pe care le vom face de la cadrul legal vor fi proporționale și strict necesare pentru gestionarea și depășirea situației de urgență. Am îndeplinit această promisiune și vom continua să o respectăm”, a subliniat prim-ministra.