Starea de urgență ar putea fi prelungită pentru încă 60 de zile

Starea de urgență ar putea fi prelungită pentru încă 60 de zile

Începând cu 4 februarie 2023, starea de urgență în Republica Moldova ar putea fi prelungită cu încă 60 de zile. O Hotărâre în acest sens a fost aprobată, astăzi, de Executiv, în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale. Documentul urmează a fi prezentat spre aprobare Parlamentului.

Necesitatea prelungirii stării de urgență este determinată de riscurile și amenințările persistente ce vizează securitatea energetică, dar și cea națională. Ultimele atacuri cu rachete ale Federației Ruse, având ca țintă infrastructura energetică a Ucrainei, au avut un impact negativ direct asupra securității energetice a țării noastre. La fel, războiul alimentează riscul afectării infrastructurii de transport de gaze naturale din Ucraina, fapt ce nu ar permite livrările de gaze naturale pe teritoriul acestei țări către Republica Moldova.

Prelungirea stării de urgență va oferi și în continuare posibilitatea de a interveni prompt, în caz de necesitate, pentru luarea unor decizii suplimentare celor prevăzute de cadrul juridic existent în vederea aprovizionării țării cu energie electrică și gaze naturale, gestionarea fluxului de refugiați, asigurarea ordinii și securității publice și securității la frontieră, acordarea serviciilor medicale și sociale, accesul la educație și piața muncii a refugiaților din Ucraina etc.

Share