Spînu: Luni voi da detalii despre ce contracte la energia electrică vom avea

Spînu: Luni voi da detalii despre ce contracte la energia electrică vom avea

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a mulțumit oamenilor pentru economisirea energiei electrice, informează OFICIAL.

El spune că în această săptămână au demonstrat că pot fi uniți în fața tuturor problemelor.

„Țara noastră🇲 a ales să fie alături de pare bună a istoriei. Am văzut multe exemple bune de solidaritate. Spre exemplu, StarNet a decis:
▶️ în toate centrele comerciale vor reduce consumul energiei electrice atât în orele de vârf cât și pe tot parcursul zilei. Vor fi deconectate de la energia electrică și ledurile publicitare pe toată perioada crizei.
▶️ Instalarea senzorilor de mișcare de interior a redus semnificativ consumul energiei electrice. Am sesizat o reducere cu aproximativ 50% din consum.

În zilele de weekend, consumul de electricitate este mai mic. Deficitul va fi mai mic. Luni voi da mai multe detalii despre ce contracte vom avea începând cu luna noiembrie. Facem tot posibilul să avem contracte suficiente”, spune Spînu.

De asemenea, SA Energocom a mai cumpărat aproximativ 6 mln m3 de gaz. Rezerva de stat a depășit 100 mln m3. Este un semn clar că Moldova își găsește alternative.

„MoldovaGaz a anunțat că Gazprom a confirmat doar 5.7 mln m3 de gaz pe zi pentru luna noiembrie la prețul de 821 USD/1000m3. Constatăm din nou că compania rusească nu își respectă angajamentele contractuale. Discuțiile cu MGRES continuă. Să fie clar, aceste 5.7 mln m3 de gaz pe zi trebuie să fie orientate în primul rând pentru asigurarea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică și termică. Vom acționa, în primul rând, în interesul oamenilor”, mai spune Spînu.

Share