Spînu: Acordul cu MGRES este o decizie rațională

Spînu: Acordul cu MGRES este o decizie rațională

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, declară că înțelegerea cu MGRES privind furnizarea energiei electrice este o decizie bună, rezonabilă și în folosul cetățenilor R. Moldova, informează OFICIAL.
Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă, a spus că negocierile cu Tiraspolul au fost dificile, dar s-a ajuns la un compromis, iar prețul urmează să scadă.
„Pentru prima dată ne-am angajat să avem această înțelegere pentru următoarele 4 luni decembrie 2022 – martie 2023. Iarna asta vom avea energie electrică mai ieftină pentru toată țara. Am redus riscul deconectărilor masive din cauza bombardamentelor Rusiei împotriva Ucrainei”, spune Spînu.
Ministrul spune că CSE urmează să se întrunească astăzi pentru a dispune revederea tarifului pentru luna decembrie, iar ANRE urmează să ia decizia privind ajustarea tarifelor.
Andrei Spînu a declarat că nu este adeptul ideilor de a închide gazul cetățenilor de pe malul stâng ale Nistrului.
„Am obținut premisele unei situații de liniște, nu ne putem juca cu soarta a sute de mii de oameni”, afirmă Spînu.
Ministrul a punctat că, până nu se va finaliza construcția liniei Vulcănești-Chișinău, sistemul energetic rămâne conectat la cel sovietic.
Totodată, Andrei Spînu și-a cerut scuze de la cetățeni pentru că nu a venit cu explicațiile de rigoare la timp.
„Știu că am de luat decizii grele, dar prioritatea mea și a Guvernului este să fim alături de oameni, să avem energie electrică la preț ieftin și să venim cu compensații acolo unde este posibil”, a mai spus Spînu.
Prețul la energia electrică urmează să se reducă cu 25%.
Share