Speakerul a lansat Comisiei de la Veneția invitația să-și delege reprezentanți pentru a urmări procesul de selectare a membrilor non-judecători ai CSM

Speakerul a lansat Comisiei de la Veneția invitația să-și delege reprezentanți pentru a urmări procesul de selectare a membrilor non-judecători ai CSM

Speakerul Zinaida Greceanîi a avut, astăzi, o întrevedere cu Gianni Buquicchio, Președintele Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), și cu membrii Grupului de raportori pentru Moldova din partea acestei instituții europene, informează OFICIAL.

Potrivit unui comunicat de presă, discuțiile s-au axat pe evoluțiile în procesul de reformare a justiției, în special pe procesul de selectare a membrilor non-judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Zinaida Greceanîi a reiterat interesul și determinarea fermă a autorităților pentru un proces transparent, cu participarea societății și mediului profesionist, încât învingătorii concursului să devină cei mai merituoși din punct de vedere al profesionalismului și integrității. În context, Speakerul a lansat Comisiei de la Veneția invitația să-și delege reprezentanții săi pentru a urmări procesul de selectare a membrilor non-judecători ai CSM. „Scopul nostru este să realizăm o reformă în justiție viabilă, în interesul țării și al cetățenilor, dar nu al unor partide politice – fie că acestea sunt la guvernare fie că sunt din opoziție”, a subliniat Speakerul.

Zinaida Greceanîi a reiterat mulțumirile din partea Parlamentului Republicii Moldova pentru suportul valoros acordat de către Comisia de la Veneția în procesul de reformare a justiției. „Sunteți un prieten adevărat al Republicii Moldova și apreciem foarte mult acest fapt”, a conchis Președintele Parlamentului.

Gianni Buquicchio a împărtășit obiectivul de a implementa o reformă eficientă în Republica Moldova, precum și interesul instituției europene pentru progresul țării în proces de democratizare și dezvoltare economică sustenabilă.

Andriana Cheptine 

 

 

Share