Speaker-ul Candu: Pentru a avansa în formatul 5+2 este cazul să avem și o decizie politică

Speaker-ul Candu: Pentru a avansa în formatul 5+2 este cazul să avem și o decizie politică

Platforma parlamentară de consultare și control parlamentar pentru realizarea politicii de reintegrare a Republicii Moldova s-a întrunit astăzi în ședință, informează Oficial.

În cadrul unor declarații de presă, Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că s-a discutat despre situația actuală de pe ambele maluri ale Nistrului, dar și despre etapa la care sunt negocierile și subiectele negociate.

„Vicepremierul pentru reintegrare, George Bălan ne-a informat care sunt subiectele în negocieri, care ar putea eventual să fie subiect al formatului 5+2. Astfel, e vorba de un pachet numit „4+” și sunt 4 chestiuni care sunt importante, pentru cei care locuiesc în Transnistria și 4 care sunt importante pe noi. Importante pentru Transnistria: apostilarea diplomelor de absolvire pentru cei care locuiesc în stânga Nistrului, plăcuțele de înmatriculare auto pentru a le da posibilitatea să circule și în afara RM, legăturile de telecomunicații și dosarele penale care sunt în instrumentare la PG. Subiectele care sunt de interes pentru noi: situația școlilor cu predarea în română și grafia latină, accesul la terenurile agricole, circulația persoanelor, darea în exploatare a unui pod, numit Gura Bâcului – care ar putea să servească intereselor populației de pe ambele maluri”, a precizat Candu.

Potrivit Speaker-ului, aceste întrebări ar putea face eventual parte din agenda formatului 5+2 din acest an. „Pentru a avansa este cazul să avem și o decizie politică. În acest context, voi discuta cu Premierul, să găsim un compromis, ca negociatorii să poată avansa și să mergem în formatul 5+2, pentru a obține în acest an măcar un rezultat. Indiferent de rezultatul în formatul 5+2, pentru noi este important să asigurăm și chiar să venim cu unele inițiative care vor ținti beneficiul locuitorilor din stânga Nistrului sau din dreapta. L-am rugat pe Vicepremier, să discute în Guvern, ca să vină în Parlament cu unele propuneri”, a mai spus Candu.

Mihaela Rotari 

Share