Spania oferă tone de ajutor umanitar Republicii Moldova

Spania oferă tone de ajutor umanitar Republicii Moldova

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu a susținut o conferință de presă împreună cu omologul său din Regatul Spaniei, José Manuel Albares Bueno, care se află în vizită în țara noastră, transmite OFICIAL.

În debutul conferinței, vicepremierul Nicu Popescu a menționat că, această vizită este una istorică.

„Am discutat cu omologul meu spaniol despre evoluțiile din regiunea noastră, despre războiul din Ucraina, despre impactul pe care-l are acesta asupra țării noastre, despre criza umanitară creată de acest război și despre valul de refugiați, care au fost nevoiți să-și părăsească casele și să tranziteze Republica Moldova. În acest context, am reiterat sprijinul ferm al Republicii Moldova pentru integritatea și suveranitatea Ucrainei și faptul că noi condamnăm ferm acest război inițiat de către Rusia asupra Ucrainei”, a declarat ministrul.

Totodată, oficialii au discutat despre relațiile bilaterale, dar și despre aspirațiile europene ale țării noastre.

„Am menționat că Republica Moldova dorește să adere la Uniunea Europeană (UE), dar noi vedem acest proces prin prisma consolidării democrației și a reformelor. L-am asigurat pe ministru că reformele continuă în Republica Moldova, care este un stat european, cu o istorie europeană. Societatea noastră ne-a oferit un mandat ferm să aducem țara noastră în UE. Mizăm în parteneriatul cu Spania pe noi proiecte, ce ne-ar permite să consolidăm guvernarea în diverse domenii, inclusiv în domeniul justiției, în lupta cu corupția, dezvoltarea infrastructurii, consolidarea energetică a țării”, a subliniat Nicu Popescu.

De asemenea, miniștrii au vorbit despre intensificarea relațiilor economice. „Comerțul dintre țările noastre constituie circa 150 milioane de euro pe an. Vom căuta modalități pentru a mări această cifră. Republica Moldova va continua transformarea țării într-un loc atractiv pentru investitori. Una dintre cele mai mari comunități ale diasporei Republicii Moldova trăiește în Spania și interesul nostru este să facilităm condițiile de aflare în Spania pentru cetățenii noștri, prin semnarea unor noi acorduri, inclusiv în domeniul protecției sociale și convertirea permiselor de conducere. Am convenit să configurăm un serviciu web pentru efectuarea schimbului de informații privind permisele de conducere în mod automat între autoritățile țărilor noastre”, a declarat vicepremierul Republicii Moldova.

Un alt subiect abordat ține de liberalizarea roamingului pe teritoriul UE, inclusiv în Spania. „Reiterez intenția noastră de a transforma Republica Moldova într-o țară care merită să fie în Uniunea Europeană, fiindcă pentru societatea noastră, cea mai sigură cale de a asigura pacea, stabilitatea, libertatea, este integrarea în UE”, a conchis Nicu Popescu.

Totodată, ministrul Afacerilor Externe al Regatului Spaniei, José Manuel Albares Bueno a declarat că este mândru să se afle în Republica Moldova, anume în acest an important, în care sărbătorim 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între țările noastre și 15 ani de la prima și unica vizită a unui ministru de Externe al Spaniei în Republica Moldova.

„Avem un război ilegal, crud pe continentul nostru, ale cărui consecințe evident că se răsfrâng și asupra statelor vecine, inclusiv asupra Republicii Moldova. S-a produs o tranzitare enormă de refugiați pe teritoriul Moldovei. Din partea Uniunii Europene și a Spaniei, suntem conștienți de dificultatea acestei situații și din acest motiv am convenit să ajutăm umanitar și să oferim 100 milioane de euro pentru Republica Moldova. Deja au fost transmise 60 de milioane de euro, în special pentru ajutor în sectorul energetic și deja acestea sunt implementate pentru a fi utilizate. Evident suntem conștienți că aceste ajutoare nu sunt suficiente pentru a ameliora situația cu care se confruntă frontierele Republicii Moldova. Spania va continua să colaboreze pentru a ajuta în această situație dificilă. Sunt la moment pregătite mai mult de 30 de tone de ajutor umanitar care vor ajunge în această săptămână în țară”, a declarat José Manuel Albares Bueno.

De asemenea, ministrul de Externe al Spaniei a dispus un ajutor medical care va ajunge aici zilele următoare pentru a ajuta refugiații.

„De asemenea, am activat mai multe asociații și ONG-uri de profil din Spania care să vină să ajute aici și deja avem în Republica Moldova „Acțiunea fără Foamete” care să ofere ajutor refugiaților. Am transmis disponibilitatea din partea statului pentru a transfera refugiații de aici în orașele din Spania. Și suntem de acord că relațiile bilaterale dintre statele noastre trebuie să se dezvolte mai presus decât toate”, a subliniat oficialul spaniol.

Doina Buruiană

Share