Șor: Pentru a convinge diaspora să revină acasă, trebuie să creștem nivelul de trai în Republica Moldova

Șor: Pentru a convinge diaspora să revină acasă, trebuie să creștem nivelul de trai în Republica Moldova

Trebuie să creștem nivelul de trai și să implementăm un amplu program de susținere pentru diaspora, dacă vrem să-i convingem pe conaționalii noștri să revină acasă. Declarația a fost făcută de președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, într-o intervenție live pe Facebook.  

El a amintit că un program de susținere a cetățenilor Republicii Moldova stabiliți în străinătate este implementat, la inițiativa sa, la Orhei, intitulat „Casa mea e Moldova”. Prin intermediul acestuia, sute de familii au revenit în Patrie. Potrivit lui Ilan Șor, partidul pe care îl conduce va insista ca un astfel de program să fie implementat la nivel național.

„Partidul „ȘOR” va insista asupra implementării imediate a unui program care să conțină acțiuni concrete de sprijin a diasporei. La Orhei, se acordă indemnizații unice de 10.000 de lei. Da, este puțin, dar vom identifica soluții pentru ca acest ajutor să fie mai consistent. Consider că trebuie să fie luate în calcul sume între 30.000 și 50.000 de lei”, a declarat Ilan Șor.

Președintele Partidului „ȘOR” a dat exemplul Israelului, acolo unde a fost implementat un program de repatriere. Datorită acestuia, populația țării a crescut în anii ’90 de peste două ori. Cei veniți acasă au primit indemnizații, au fost ajutați să-și găsească de lucru, loc de trai și au fost scutiți de impozite timp de 10 ani.

„Nu trebuie să descoperim nimic. Este suficient să examinăm experiența altor state, cum ar fi cea a Israelului, care a obținut rezultate reale”, a adăugat liderul Partidului „ȘOR”.

Datorită programului „Casa mea e Moldova”, care este realizat la Orhei, cetățenii din străinătate care revin în Patrie primesc nu doar indemnizații unice și scutiri fiscale, dar și compensații pentru achitarea facturilor de întreținere și dreptul de a circula gratuit în transportul public. Partidul „ȘOR” a elaborat un proiect de lege ce prevede extinderea acestui proiect la nivel național.

O altă condiție necesară pentru încurajarea revenirii concetățenilor noștri, despre care a vorbit Ilan Șor, este creșterea nivelului de viață și crearea noilor locuri de muncă. Partidul „ȘOR” propune în acest sens un nou model economic, prin revenirea parțială la economia planificată. În particular, este vorba de construcția întreprinderilor de stat, care vor asigura oamenii cu locuri de muncă și vor aduce venituri suplimentare la bugetul de stat.

Share