(SONDAJ) Amenințările externe și interne ale R. Moldova în opinia cetățenilor. În top – plecarea tineretului, a forței de muncă și a specialiștilor

(SONDAJ) Amenințările externe și interne ale R. Moldova în opinia cetățenilor. În top – plecarea tineretului, a forței de muncă și a specialiștilor

Știrile false, propaganda externă, război informațional, dezinformare – acestea în opinia a 50,9% din cetățeni ar fi cele mai mari preocupări sau amenințări externe la adresa R. Moldova, informează OFICIAL.

Potrivit unui sondaj, realizat de CBS AXA, în cadrul proiectului „Percepția populației despre amenințări și instituțiile de securitate ale R. Moldova” coordonat de către CID NATO, împreună cu Centrul de Prevenire a Conflictelor și Early Warning (București), după părerea a 43% din cetățeni, cea mai mare preocupare sau amenințare ar fi un conflict cu Transnistria, 31,1% un război în zonă, 26,3% un atac hibrid asupra ordinii în stat, 5% cred că nu există amenințări sau preocupări, 0,5% alteceva, iar 10,4% nu au răspuns sau nu știu.

Totodată, 70,3% cred că plecarea tineretului/specialiștilor/forței de muncă este principala amenințare sau preocupare a cetățenilor noștri, 53,1% cred că un nou al al pandemiei cu COVID-19, 50,2% lipsa de dreptate în justiție, 36,9% calamitățile naturale, 33,9% probleme de coeziune în societate, 24,9% – acceptarea migranților, străinilor, 1,1% altceva, 0,6% nu există preocupări/amenințări, iar 3,2% nu au răspuns sau nu știu.

Din partea regiunii transnistrene, moldovenii cred că cel mai mare pericol ar fi nivelul înalt de criminalitate și contrabandă – 42,5%, staționarea ilegală a trupelor ruse în regiune – 39,4%, pericol de incidente armate – 33,1%, blocaje în calea integrării R. Moldova în UE, 27% blocaje în calea dezvoltării R. Moldova, 0,6% altceva, 9,6% cred că nu este nici un pericol, iar 18,3% nu au răspuns sau nu știu.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1 029 persoane în perioada 20-29 iulie cu o eroare de 3%.

Cristina Parfeni

Share