Soluția în vederea indexării pensiilor pentru anul curent, în opinia Platformei DA!

Soluția în vederea indexării pensiilor pentru anul curent, în opinia Platformei DA!

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) atrage atenția opiniei publice cu privire la situația indexării pensiilor pentru anul curent, informează OFICIAL.

În cadrul unei conferințe de presă, liderul Platformei Andrei Năstase a declarat: „Cadrul legal prevede că pensiile se indexează de două ori pe ani, după cum urmează: la 1 aprilie – coeficientul de indexare constituind rata inflației în ultimul semestru al anului precedent anului indexării și la 1 octombrie – rata inflației fiind similară cu cea din primul semestru al anului în curs”.

„În cazul în care nu va fi modificată neîntârziat legislația, reieșind din cifrele oficiale ale BNS, conform cărora în semestrul II al anului 2020, deflația ar fi constituit 0,68%, la 1 aprilie 2021 pensiile nu vor fi indexate”, a adăugat politicianul.

Totodată, Năstase a ținut să menționeze că sistemul de calcul al ratei inflației în Republica Moldova poartă un caracter discriminatoriu raportat la situația inegală în care se află pensionarii

„Dintre cei peste 686 mii de pensionari, circa 475 mii primesc pensii sub două mii de lei – bani insuficienți pentru a procura produsele alimentară de bază și medicamente. În concluzia celor expuse constatăm că, această creștere a prețurilor pentru produsele necesare majorității pensionarilor nu se regăsește în niciun fel în valoarea coeficientului mediu de inflație, calculat prin metode statistice impersonale, prin metode matematice deloc corelate cu realitățile curente crunte pentru pensionarii afectați direct de creșterea prețurilor”, a mai spus reprezentantul Platformei.

În această situație, Platforma DA anunță că a elaborat un concept de amendare a Legii privind sistemul public de pensii, astfel încât Guvernul să poată indexa pensiile chiar dacă inflația oficială este sub 2%, ținând cont în primul rând de creșterea prețurilor la produsele din coșul alimentar al celor mai săraci pensionari.

Deputații din fracțiunea Platformei DA au elaborat o inițiativă legislativă în acest sens și astăzi proiectul de lege va fi înregistrat în Parlament.

Mihaela Conovali

Share