Solicitări – fără răspuns! Irina Vlah: Cei de la guvernare au propria agendă – una axată pe interesele personale sau înguste de partid

Solicitări – fără răspuns! Irina Vlah: Cei de la guvernare au propria agendă – una axată pe interesele personale sau înguste de partid

Irina Vlah, președinta Asociației „Platforma Moldova”, în cadrul unei conferințe de presă, s-a adresat cetățenilor. Ea a spus că, în ultimele două luni, „Platforma Moldova” a implementat campania „Vocea Poporului” – cu scopul de a identifica problemele reale cu care se confruntă cetăţenii şi de a le face publice, inclusiv prin adresări către conducerea de vârf a Republicii Moldova, ca agenda celor ce iau decizii la nivel de stat să fie pliată pe aşteptările oamenilor.

Potrivit spuselor sale, așa cum și a anticipat, problemele identificate nu se regăsesc deloc pe agenda autorităţilor.

„Cea mai mare preocupare a oamenilor ţine de criza demografică cu care se confruntă ţara. Satele sunt pustii, oamenii pleacă masiv peste hotare, în fiecare zi se distruge însăşi baza societăţii noastre. Numai în ultimii doi ani din ţară au plecat pentru totdeauna peste 120 de mii de oameni, o bună parte dintre care sunt tineri şi aceasta e o mare tragedie. Am semnalat public de nenumărate ori despre această problemă, am venit cu adresări către conducerea ţării, inclusiv către Preşedintele Maia Sandu, dar se pare că această problemă, de care depinde prezentul şi viitorul ţării, pe ea nu o interesează, după cum nu-i interesează nici pe cei din PAS”, a spus politiciana.

O altă problemă – a remarcat Irina Vlah, „ţine de lucrurile stranii care se întâmplă şi care sugerează că guvernarea se pregăteşte de scenarii ce ar submina pacea în Moldova”: „În numele multora dintre dvs., am cerut Maiei Sandu, inclusiv în calitatea sa de comandant suprem al forţelor armate, să iasă public şi să explice de ce se majorează bugetul Ministerului Apărării, de ce se cumpără radare, de ce cetăţeni străini au obţinut dreptul de a umbla înarmaţi pe teritoriul Republicii Moldova, de ce statul român îşi schimbă legislaţia pentru a putea interveni militar şi pe teritoriul altor ţări etc.”.

Președinta Asociației a mai spus că, mulți cetățeni și-au manifestat îngrijorarea „în raport cu dictatura care se instaurează tot mai mult în Moldova şi acest lucru este vizibil cu ochiul liber: „Se lichidează presa incomodă, oponenţii politici sunt persecutaţi şi linşaţi mediatic, instituţiile de bază într-un stat democratic şi de drept au fost puse în slujba intereselor Maiei Sandu şi a echipei sale…”.

Ea a mai spus că a semnat public şi în adresările către autorităţi, ca urmare a întâlnirilor şi discuţiilor, și alte probleme: sărăcie; corupţie; datoria de stat, care a crescut sub guvernarea PAS cu peste 25; închiderea şcolilor şi spitalelor; situaţia criminogenă, care s-a înrăutăţit într-atât încât oamenii nu se simt în siguranţă nici măcar în propriile locuinţe; discriminarea localităţilor; neîncrederea în ziua de mâine etc.

„Toate solicitările noastre, ca urmare a discuţiilor cu cetăţenii Republicii Moldova în cadrul campaniei „Vocea Poporului”, au rămas fără răspuns. Iar aceasta înseamnă că pe Maia Sandu şi pe cei din PAS nu-i interesează deloc ce frământări şi probleme reale are poporul. Ei au propria agendă – una axată pe interesele personale sau înguste de partid şi care nu au nimic în comun cu cetăţenii, cu Republica Moldova”, a subliniat fosta bașcană.

Irina Vlah a afirmat că, atitudinea iresponsabilă a autorităţilor faţă de îngrijorările oamenilor, exprimate în cadrul campaniei „Vocea Poporului”, au convins-o încă o dată că Maia Sandu şi cei din echipa sa nu-şi văd viitorul în Republica Moldova.

„Altfel nu puteau manifesta nepăsarea de care au dat dovadă. Ei sunt un accident regretabil pentru Republica Moldova, nişte oameni cărora le pasă doar de propriul CV, în care-şi mai introduc unele funcţii importante ca ulterior să-şi negocieze locuri de muncă mai bine plătite în ONG-urile sau structurile internaţionale unde se vor regăsi. La prima bătaie de vânt politic mai puternic, ei îşi vor lua rucsacurile vor pleca şi cu aceasta totul se va termina”, a menționat ea.

Președinta „Platformei Moldova” a mai spus în context: „Se va termina pentru ei, nu şi pentru noi, căci încă mulţi ani înainte va trebui să muncim ca să aducem Moldova măcar până la nivelul când au început „vremurile bune”, aduse de Maia Sandu şi de PAS. Şi noi vom munci, pentru că nu vom avea alternativă. Noi, spre deosebire de ei, ne vedem prezentul şi viitorul în Republica Moldova. Pentru noi, spre deosebire de ei, Moldova este casa noastră şi noi credem că putem deveni un stat cu adevărat democratic şi prosper”.

Share