Solicitarea PSRM către actuala guvernare!

Solicitarea PSRM către actuala guvernare!

Reprezentanții Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) susțin că acțiunile noii guvernări devin tot mai multe și mai periculoase pentru statul de drept. Astfel, socialiștii anunță că pregătesc adresări către mai multe instituții internaționale în materie de drept și de respectare a democrației și supremației statului de drept pentru a sesiza „abuzurile din partea guvernării”, informează OFICIAL.

„Întreaga societate atrage atenția la faptul că multe acțiuni ale actualei guvernări sunt inspirate din perioada “statului capturat”, iar unele chiar le depășesc pe acestea prin caracterul abuziv și ilegal. Anume prin această prismă sunt privite și dezvăluirile făcute astăzi de Procurorul General, Alexandru Stoianoglo, despre solicitările ilegale ale președintelui țării, Maia Sandu, de a fi fabricate dosare politice pe numele oponenților ei din Parlament”, se arată într-o declarație a PSRM.

Totodată, socialiștii comunică: „Pe lângă aspectul juridic ce contravine flagrant normei de drept, acțiunile Maiei Sandu în raport cu oponenții politici, pe care dorește să-i persecute utilizând în acest sens justiția, se încadrează în caracterul unui regim autoritar și anti democratic, cu elemente ale statului capturat. Subliniem că aceste acțiuni contravin normei Constituției Republicii Moldova, se încalcă și Codul de procedură penală şi normele unanim recunoscute ale dreptului internaţional, cu tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte”.

PSRM mai adaugă că, după căderea regimului Plahotniuc, în perioada când actualul lider al socialiștilor, Igor Dodon a fost președinte de stat, nu a fost pornit niciun dosar politic și nu au fost date indicații Procurorului General: „Dimpotrivă, au fost închise mai multe dosare politice, inițiate la comanda regimului Plahotniuc pe numele unor lideri politici, inclusiv pe numele Maiei Sandu”.

PSRM mai declară că noua guvernare este în imposibilitate să-și onoreze promisiunile electorale și încearcă să acopere acest lucru cu show-uri politice – „de aceea se fac presiuni enorme asupra Procuraturii Generale, Agenției Naționale de Integritate și altor instituții să fabrice dosare la comandă împotriva opoziției”.

„Cerem guvernării să înceteze acestea abuzuri împotriva opoziției, să se ocupe de gestionarea crizei pandemice și problemele urgente ale societății”, se mai arată în declarația socialiștilor.

În final, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor cer instituției prezidențiale să facă publică stenograma ședinței Consiliului Suprem de Securitate din data de 10 august: „Cetățenii au dreptul să știe ce acțiuni întreprinde șeful statului, precum și cât de corecte sunt acestea din punct de vedere legal”.

La fel, partidul declară că juriștii PSRM pregătesc adresări către mai multe instituții internaționale în materie de drept și de respectare a democrației și supremației statului de drept, pentru a sesiza abuzurile din partea guvernării.

Mihaela Conovali

Share