Solicitarea Platformei DA către Guvern

Solicitarea Platformei DA către Guvern

Platforma Demnitate și Adevăr solicită Guvernului să amâne decizia privind acordarea a peste 67 mln.lei pentru Arena Națională.

Într-un comunicat de presă, Platforma DA menționează că proiectul construirii Arenei a fost făcut în grabă, iar comuna Stăuceni a fost lipsită de peste 69 hectare de teren agricol, iar în bugetul de stat nu a fost primit nici un bănuț.

„Studiul de fezabilitate a fost efectuat în pripă și superficial de către o companie fără experiență și conține un număr enorm de carențe grave. Nu a existat nicio explicație plauzibilă privind necesitatea atribuirii în calitate de șantier a terenului cu suprafața de 69,22 ha, în situația în care pentru construcția obiectului erau suficiente 10 ha.

Selectarea partenerului privat a fost una formală, în care a participat un singur pretendent. În contextul evenimentelor politice ulterioare, există bănuieli rezonabile că Vladimir Plahotniuc ar avea anumite legături cu compania care a câștigat așa-zisul concurs și ar avea un interes direct pecuniar. Contractul de parteneriat public-privat a fost încheiat fără o expertiză minuțioasă și prevede gajarea întregii suprafețe de 69,22 ha către partenerul privat și dreptul acestuia de a regaja acest teren.

Ținând cont de acordul adițional, Republica Moldova este obligată să achite 44,5 milioane euro în 11 ani pentru construcția obiectului, dintre care peste 13 milioane deja sunt achitate.

Partenerul privat a avut obligațiunea să finalizeze lucrările de construcție în 12 luni de la data demarării lucrărilor. Acest lucru nu s-a întâmplat și Procesul verbal de finalizare a Arenei Naționale nu este semnat până în prezent.

După schimbarea puterii în 2019, Ministerul Economiei a transmis materiale privind inițierea și implementarea proiectului Arena Națională la Procuratura Generală, care a pornit o anchetă pe marginea acestui subiect”, se spune în comunicat.

Astfel, Platforma DA crede că Guvernul are motive juridice pentru a nu se grăbi să achite următoarea tranșă și să solicite un audit de la Curtea de Conturi sau un audit extern.

„Totodată, atragem atenția asupra faptului că, după deschiderea dosarului penal în baza demersului Ministerului Economiei, timp de doi ani, Procuratura Generală nu a informat societatea despre progresul realizat în acest dosar de rezonanță națională, refuzând, de asemenea, să informeze detaliat deputații despre mersul anchetei”, se mai spune în comunicat.

Cristina Parfeni

Share