Solicitare către Guvern – să revadă decizia privind interdicția exportului de porumb. În caz contrar…

Solicitare către Guvern – să revadă decizia privind interdicția exportului de porumb. În caz contrar…

Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor(BCS) solicită Guvernului să revadă decizia privind interdicția exportului de porumb și derivatele acesteia din Republica Moldova, informează OFICIAL.

„Sau cei din Guvern nu cunosc care este situația reală, sau nu au fost în teritoriu să vadă câmpurile de porumb care au rămas necolectate”, a declarat, în cadrul unui briefing de presă, deputatul BCS, vicepreședintele Comisiei agricultură și industrie a Parlamentului, Radu Mudreac.

El a spus că, tradițional în Republica Moldova se colecta în jur de 1 milion 500 mii de tone de porumb, consumul intern de porumb este între 900 de mii și 1 milion de tone anual, iar în jur de 600 de mii de tone plecau la export.

„Anul acesta, conform datelor statistice, cantitatea colectată de porumb este de 2 milioane 800 mii de tone, dar mai avem și lanuri necolectate, unde media ar fi în jur de 3 milioane de tone. Apare întrebarea – de ce a apărut necesitatea de stopare a exportului de porumb, dacă agricultorii nu au unde depozita porumbul?”, a spus Mudreac.

Totodată, deputatul a menționat că, această decizie este una negândită și grăbită, iar din acest motiv BCS a venit cu solicitarea față de Guvern să revadă această decizie pentru a permite exportul de porumb.

În caz contrar, deputatul a spus că agricultorii nu-și vor putea prelucra terenurile în acest an din lipsă de surse financiare.

Cristina Jicol

Share