Socialiștii – nemulțumiți de manualul de istorie pentrul clasa a XII-a
Deputatul BCS, Alla Darovannaia, împreună cu membrul Comitetului Executiv al PSRM, Ecaterina Medvedeva, și reprezentantul „Gărzii Tinere”, Nikita Romenski, au criticat în cadrul unui briefing politica guvernării PAS în domeniul educației, politizarea procesului de învățământ și substituirea istoriei autentice cu falsificări și propagandă politică în noul manual „Istoria românilor”, destinat elevilor claselor a XII-a din școlile cu predare în limba rusă, din Republica Moldova.
Alla Darovannaia a declarat că educația din Moldova se află într-o situație critică. Nu este vorba doar despre distrugerea sistemului educațional, închiderea școlilor, reducerea locurilor de muncă și exodul masiv al populației, ci și despre politizarea excesivă a procesului de învățământ.
Deputatul a atras atenția asupra faptului că noul manual de istorie pentru clasa a XII-a a stârnit critici dure din partea opiniei publice: „Conținutul său este părtinitor și conține falsificări grave, dar educația trebuie să se bazeze pe adevăr, nu pe distorsionarea realității.” Totodată, guvernarea nu face nimic pentru a îmbunătăți situația profesorilor, ale căror salarii sunt mizere, iar munca nu le este apreciată, a subliniat Alla Darovannaia.
Ecaterina Medvedeva a menționat că în loc de o educație europeană de calitate, elevilor și studenților din Moldova li se impune propaganda valorilor de partid PAS, amintind despre cazurile în care profesorii obligau elevii să studieze discursurile Maiei Sandu, biografia acesteia, să compare politicienii contemporani cu elaborarea unor concluzii în favoarea reprezentanților PAS.
Membrul Comitetului Executiv al PSRM a subliniat că politizarea procesului de învățământ are loc pe fundalul distrugerii sistemului educațional. Situația este deosebit de gravă în regiunile unde până la 40% din instituțiile de învățământ au fost închise. Ecaterina Medvedeva a subliniat că tineretul analfabet este ideal pentru PAS, deoarece va considera că toate problemele din Moldova nu sunt din cauza PAS, ci din motive externe.
„Un astfel de sistem educațional formează o generație fără principii și fără mândrie, care nu cunoaște istoria și trebuie să se rușineze că este moldovean”. Ecaterina Medvedeva a îndemnat profesorii de istorie să își amintească faptul că puterea se va schimba și să nu permită transformarea elevilor în victime ale jocurilor politice, iar școlile în „centre de fabricare a cadrelor de partid PAS”.
Nikita Romenski a ilustrat exemple de falsificare grosolană și cinică a istoriei, citând din noul manual afirmațiile conform cărora moldovenii ca națiune nu ar exista, iar conform statisticilor, în Basarabia, în 1930, nu trăiau moldoveni, dar 56% români.
În capitolul dedicat evenimentelor din al Doilea Război Mondial, nu se menționează contribuția URSS la înfrângerea fascismului. În manual nu există nicio fotografie și nici o informație despre eroii din Marele Război pentru Apărarea Patriei născuți în Moldova.
Mai mult, se afirmă că armata fascistă, împreună cu România, a „eliberat” Basarabia în iunie 1941. Iar ca motiv pentru retragerea trupelor române de pe teritoriul URSS, se menționează „catastrofa de la Stalingrad”. Manualul conține foarte multe informații despre „personalitatea istorică” Antonescu și doar câteva cuvinte despre Holocaust, ca și cum acesta ar fi fost un episod nesemnificativ în istorie.
Elevilor li se propune o sarcină scrisă: „Demonstrează că autoritățile române au contribuit la refacerea economică a Basarabiei în timpul războiului”. Astfel, copiii sunt obligați să creadă că trupele fasciste nu doar „au eliberat” Basarabia, dar și au contribuit la dezvoltarea sa economică.
În capitolul despre dezvoltarea țărilor europene după al doilea Război Mondial apare o fotografie a Maiei Sandu, ca și cum ea ar fi avut vreo legătură cu acest proces. Iar relansarea de după Marele Război pentru Apărarea Patriei și dezvoltarea rapidă a economiei Moldovei în anii ’60-’80, considerată până în prezent „minunea economică”, în manual este redusă la colectivizare, foamete și deportări.
„Acesta nu este un manual de istorie. Este un ghid pentru formarea cadrelor de partid”, a spus Nikita Romenski. El a subliniat că transformarea sistemului educațional într-un ghid politic reprezintă un precedent periculos.
Socialiștii au subliniat că, după schimbarea puterii PAS, în școli va fi studiată adevărata istorie a Moldovei, nu a statului vecin, lipsită de influențe politice.