Socialiștii cer anularea dispoziției de numire a lui Ruslan Codreanu în funcția de primar interimar

Socialiștii cer anularea dispoziției de numire a lui Ruslan Codreanu în funcția de primar interimar

La dispoziția Primarului General interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu, Consiliul Municipal Chișinău (CMC) s-a întrunit astăzi în ședință extraordinară, transmite Oficial.

La ședință sunt prezenți 42 de consilieri din 51 aleși.

Conform ordinii de zi întocmite, în dezbatere sunt supuse mai multe subiecte, precum: modificarea bugetului municipal pentru 2018 și audierea raportului bugetului pentru primul semestru din an, aprobarea Planului local anticorupție, aprobarea suplimentelor la salarii pentru persoanele care dețin funcție de demnitate publică, dar și a celor din instituțiile de învățământ preșcolar și alte subiecte.

În debutul ședinței, liderul consilierilor liberali din CMC, Ion Cebanu, a cerut ca pe ordinea de zi să fie inclus subiectul autonumirii lui Ruslan Codreanu în funcția de interimar.

„Am avut primari de rândul viceprimarilor, numiți de alți viceprimari. Avem acum un primar interimar numit de el însuși. Lucrurile devin ridicol de grave. Cred că unicul for legiferat de votul cetățenilor este CMC și cred că ședința de astăzi trebuie dedicată acestui subiect, în caz contrar liberalii vor părăsi ședința”, a spus Ion Cebanu.

Potrivit lui Bogdan Valeriu, șeful Direcției Asistență Juridică din cadrul Primăriei Chișinău, numirea în funcție a lui Codreanu s-a efectuat conform Legii.

„Conform Legii, dacă funcția de Primar General rămâne neocupată de nimeni, atunci unul dintre viceprimari devine Primar General interimar. Luând în considerare că, Nistor Grozavu și-a exprimat refuzul de a ocupa această funcție, prin act administrativ – celălalt viceprimar – Ruslan Codreanu, și-a asumat aceste atribuții”, a spus Bogdan Valeriu.

Liderul consilierilor socialiști, Ion Ceban, a fost de acord cu liderul consilierilor PL de a include pe ordinea de zi numirea în funcția de interimar a lui Ruslan Codreanu.

„Dispoziția a fost emisă ilegal. Am depus la Oficiul teritorial Chișinău o sesizare în acest sens. Legea nu prevede condițiile clare de numire a interimatului, ceea ce presupune că acest lucru se face exclusiv de CMC. Solicităm Oficiului teritorial Chișinău să verifice dispoziția și să o anuleze”, a spus Ion Ceban.

Cristina Parfeni

Share