Slusari: Victor Parlicov are cea mai grea moștenire
Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, spune că primul lucru care așteaptă societate de la noul ministru al Energiei, este restabilirea transparenței în cadrul sectorului, informează OFICIAL.
El spune că Victor Parlicov în noua garnitură guvernamentală are cea mai grea moștenire.
„Chiar dacă din noiembrie 2022 executivul chipurile a acceptat propunerea doamnei președinte despre crearea noului minister, timp de 3 luni procesul a fost sabotat și practic nu s-a făcut nimic. Acum e nevoie ca ministru să organizeze aceasta entitate de la zero.
Însă, este imperios necesar ca ministru Parlicov din primele zile să aducă credibilitatea în domeniu. E nevoie ca țara să cunoască cum funcționează SA Energocom, cum sunt folosiți banii contribuabililor și de ce Moldova achită în plină iarnă gazul la tariful de aproape de două ori mai mare față de prețuri bursiere. Vă amintesc că în ultimii 8 luni Energocom a fost capitalizat cu peste 12 mlrd lei de la BERD, Comisia Europeană și bugetul de stat și a început să procure gazul pe piețele internaționale și să-l comercializeze către Moldova Gaz. Nu știu de ce , dar rămâne secret de la cine se procură gazul, la ce preț și cu căt se vinde pe interiorul țării. Din informația mea chiar inspecția financiară din cadrul Ministerului Finanțelor are multe întrebări către S.A. Energocom în privința gestionării mijloacelor financiare, destinate tranzacțiilor pe piața gazelor. Probabil, se impune și intervenția Curții de Conturi.
Societate trebuie să înțeleagă care este în continuare rolul Moldova Gaz în furnizarea gazelor, în situația cănd întreprinderea afiliată Gazpromului nu mai livrează combustibilul albastru pe malul drept al Nistrului, însă consumătorii finali continuă să achite tariful mare către Moldova Gaz, inclusiv 6,5 lei per m3 în calitate de așa zise devieri tarifare. Nu este clar de ce Energocom nu devine operatorul de furnizare a gazelor pentru consumători finali și nu semnează contractele directe cu populația și agenți economici la tarif mai mic”, spune Slusari.
De asemenea, el spune că rămâne întrebare privind formula prețurilor la gaz de la Gazprom, care așa și nu a fost argumentată pentru lunile ianuarie-februarie, în pofida promisiunilor lui Vadim Ceban.
„Mulți întreabă dacă acest preț nu a fost special exagerat în scopul justificării cedării tuturor volumelor de gaze pentru Transnistria. Totodată, rămân multe dubii referitor la prețul la energia electrică de la Cuciurgan, care asigură rentabilitatea de 350 % pentru compania de la Cuciurgan, „prihvatizată” de РАО ЕЭС din Federația Rusă. Cel , care a aruncat sectorul energetic în întuneric, a plecat cu inimă împăcată la președinția. Domnul Parlicov acum este obligat să aducă mai multă lumină”, a mai punctat Slusari.