Slusari: Unde este decizia Consiliului Concurenței privind activitatea petroliștilor

Slusari: Unde este decizia Consiliului Concurenței privind activitatea petroliștilor

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, se întreabă unde este decizia Consiliului Concurenței privind activitatea petroliștilor, informează OFICIAL.

El s-a referit la raportul Consiliului Concurenței prezentat în Parlament, 2 ani în urmă, privind acțiunile concertate ale 6 companii petroliere în perioada 2019-2021.

„Am reușit să-l citesc documentul, chiar dacă comisia l-a secretizat. Proiectul conținea multiple probe referitoare la acorduri permanente de cartel din partea petroliștilor, care în 2 ani s-au distrat cum au vrut și de căteva ori nejustificat au majorat prețuri la benzina și motorină.

Raportul urma să fie examinat în plenul Consiliului Concurenței, care ar trebui să emită decizie de amendare a companiilor vizate cu amenzi de zeci de milioane. Nu sunt sume foarte mari pentru magnați din domeniul petrolier, însă era important să fie creat precedentul”, spune Slusari.

El menționează că entitatea nu-și îndeplinește atribuțiile.

„Au trecut aproape doi ani. 18 luni de cănd s-a schimbat guvernare. Un an în urmă a fost desemnată nouă conducere a Consiliului Concurenței, promovată de Dumitru Alaiba. Unde decizia Consiliului Concurenței pe acțiunile petroliștilor ? Cu ce îngenere se ocupă această instituție, care ar trebui să fie una strategică în economia de piață, mai ales în așa țară mică, cum este Moldova ? Impotența entității respective a contribuit semnificativ asupra lipsei concurenței în mai multe sectoare ale economiei și creșterii vertijinoase a inflației”, mai spune Slusari.

Share