Slusari: Prim-ministrul trebuie să discute cu omologul său din Federația Rusă despre revizuirea contractului cu Gazprom

Slusari: Prim-ministrul trebuie să discute cu omologul său din Federația Rusă despre revizuirea contractului cu Gazprom

Fostul deputat Alexandru Slusari crede că că prim-ministrul Republicii Moldova trebuie să discute cu omologul din Federația Rusă revizuirea contractului cu Gazprom, informează OFICIAL.

Slusari spune că autoritățile de la Chișinău trebuie să spună tranșant Kremlinului că dacă Gazprom nu va micșora prețul la gaz pentru Moldova sau va încerca să întrerupă livrările de gaz în toiul sezonului rece, Chișină va recurge la restabilirea echității și impozitarea importurilor pentru Transnistria, întrucăt are nevoie de surse suplimentare pentru compensațiile la oameni și agenți economoci de pe malul drept al Nistrului.

„Calcule orientative denotă că anual bugetul public național pierde minimum 4 mlrd lei de la neîncăsarea TVA și accizelor pentru mărfuri importate în regiunea transnistreană. Suma enormă pentru țara noastră, care ar fi putut alocată pentru diminuarea impactului scumpirilor energetice. Nevorbind la faptul că prin acest regim vamal tranzit Moldova de-facto recunoaște regimul de la Tiraspol.

Desigur, că ar trebui să existe și plan B privind aprovizionarea țării cu gazele naturale. Cea mai bună soluția ar fi conectarea la sistemul energetic român cu posibilă plafonarea prețului și pentru consumătorii din Republica Moldova.

În următoarele luni guvernarea este obligată să demonstreze maximum de responsabilitate, verticalitate și profesionalism. În acest context, vă rog frumos, excludeți din procesul de negocieri „dominatorul” Spânu. Dânsul, pentru mai multe faptele lui „eroice”, urmează să negocieze cu Procuratura”, spune Slusari.

Share