Slusari: Importurile cresc galopant. Modificările la Legea privind comerțul interior nu funcționează

Slusari: Importurile cresc galopant. Modificările la Legea privind comerțul interior nu funcționează

Fostul vicepreședinte al Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, fost vicepreședinte al Parlamentului, spune că modificarea la Legea privind comerțul interior, care prevede ca de la 1 iulie curent pe rafturile magazinelor să se afle minimum 50% anumite produse agroalimentare, nu funcționează încă.

Slusari spune că nu a fost elaborat mecanismul de implementare, iar supermarketurile rămân a fi pline cu produse de import.

„De la producători autohtoni pentru poziționarea bună pe rafturi supermarketuri continuă să ceară discounturi nebune de 30-40 %, întrucât legea privind limitarea acestor discounturi nu a fost promulgată.

Drept consecință, importul crește galopant. În ianuarie-iunie 2021 importurile de mărfuri au însumat 3,266 MILIARDE dolari SUA,  nivel superior celui realizat în perioada similară din anul 2020, cu 36,5%. Iar decalajul considerabil dintre exporturile și importurile de mărfuri a determinat acumularea în 6 luni ale anului 2021 a unui deficit al balanței comerciale în valoare de aproape 2 MILIARDE  dolari SUA (de 1,6 ori mai mult, comparativ cu cel înregistrat în aceeași perioadă din anul 2020 ). Este cifra antirecord pentru toata istoria Republicii Moldova.

Celor care se bucură de creșterea importurilor în contextul încasărilor mai mari în bugetul de stat, vă amintesc că fiecare leu investit în mărfuri importate sunt investiții în locuri de muncă ale altor țări. Lucrurile sunt mult mai grave când procurăm produsele importate, care pot și sunt produse în țara noastră. Aici nu doar sunt susținuți producătorii și angajații străini, ci se lovește în proprii angajați și antreprenori.

Cu părere de rău, până în prezent politica facilă importatorilor a fost promovată din partea autorităților statale de resort. Ne apropiem de pragul unei catastrofe. E timpul unor schimbări cardinale în favoarea producătorilor autohtoni”, spune Slusari.

Cristina Parfeni

Share