Slusari, după ce a participat la audierea șefiei APP și ÎS „Calea Ferată”: „Situația reală este mai gravă”

Slusari, după ce a participat la audierea șefiei APP și ÎS „Calea Ferată”: „Situația reală este mai gravă”

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, șeful fracțiunii parlamentare a Platformei DA, după ce a participat la audierea conducerii Agenției Proprietății Publice (APP) și ÎS Calea Ferată, declară că situația reală este mai gravă, decăt se aștepta.

„Acest lucru au constatat toți membrii Comisiei parlamentare economia, finanțe și buget. Datoriile acestei întreprinderi strategice sunt de 459 mln. lei, inclusiv datoriile la salarii 69 mln lei (nu 35, cum au scris unele mass-media)”, precizează Slusari.

Totodată, după cum declară vicepreședintele Parlamentului entitatea respectivă dispune de active în jurul de 2 miliarde (cât exact, nu cunoaște nici APP, nici administrația Căii Ferate).

„Administratorul întreprinderii nu a putut prezenta nici măcar aproximativ cifra terenurilor și clădirilor, care sunt gestionate de Calea Ferată și nu sunt utilizate în procesele tehnologice. Grav este că întreprinderea dispune de mii de hectare de terenuiri, care nu sunt delimitate și înregistrate după CF. Cum sunt folosite aceste terenuri și cine obține venituri de la exploatarea lor, poate înțelege fiecare școlar”, mai susține șeful fracțiunii parlamentare a Platformei DA.

În același timp, el susține că nu a primit de la APP un răspuns plauzibil la întrebarea de ce 14 luni compania este administrată de un director interimar, coleg de facultate a lui Dodon, fără experiența în domeniul, asistat de un consilier municipal socialist și o rudă a lui Igor Dodon.

„Noi așa și n-am auzit care este planul real al APP și conducerii IS Calea Ferată să achite restanțele la salarii. La remarca mea despre furturi de motorină și altor active nu a fost nici o reacția. Domnul director a solicitat doar sprijinul financiar direct sau indirect din buget. Am primit un răspuns evaziv pe subiectul perspectivei litigiului judiciar impotriva întreprinderii în Ucraina, care recent a fost reluat și unde de la Calea Ferată să cere 70 mln. euro”, a comunicat, în acest sens, Slusari.

În final, vicepreședintele Parlamentului spune că situația la Calea Ferată s-a agravat nu de ieri și sunt multe întrebări la modul de administrare a entității în ultimii 10 ani.

„Dar m-am convins azi că nici actualul managment, desemnat pe criteriu loialității fostului președinte, nu poate sau nu vrea să scoată întreprindere din criza. După audierile m-am întarit în suspeciuni că multe procese distructive în cadrul ÎS Calea Ferată sunt organizate premeditat, că întreprinderea rămâne vaca de zmuls pentru grupări criminale sub acoperirea politică și că nimeni din structurile guvernamentale nu încearcă să oprească falimentul entității”, mai susține el.

Doina Secrieru

Share