Slusari, despre eșecul achizițiilor de stat la grâu: Regretăm că nu a fost un dialog pe acest subiect

Slusari, despre eșecul achizițiilor de stat la grâu: Regretăm că nu a fost un dialog pe acest subiect

Fostul deputat, Alexandr Slusari, explică de ce au eșuat achizițiile de stat la grâu, informează OFICIAL. 

El spune că reprezentanții Agenției Rezerve Materiale au demonstrat un diletantism cras la organizarea licitației de procurare a grâului în rezerva de stat.

„Nu știu dacă au coordonat acțiunile sale cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Regretăm că nu a fost un dialog pe acest subiect cu asociațiile fermierilor.

Condiția de bază a licitației a fost cerința că furnizorul să livreze grâu în cantități cuprinse între 2 și 6 mii tone. Nu știu de unde a apărut aceasta inepție. Organizatorii licitației nu au analizat deloc situația pe piața cerealelor și structura producătorilor de grău după capacități de producere.

Marea majoritatea agricultorilor nu dispun de asemenea cantități. Chiar și producătorii agricoli mari anul curent, în situația secetei, au recoltat între 1000 și 1500 de tone de grâu. Agricultori mijlocii dispun de cantități pănă la 500 de tone de grău. De fermieri mici nici nu vorbesc”, spune Slusari.

De asemenea, el spune că doar magnații de la agroholdinguri au putut furniza grâu în rezerva de stat conform cerințelor față de lotul minimal de livrare.

„Însă acestora nu i-a convenit prețul propus de 5,2 lei per kg, întrucăt în prezent ei se ocupă cu procurarea grăului ieftin din Ucraina undeva cu 3,5 lei și reexportul acestuia undeva cu 6 lei per kg. Iar producătorii agricoli autohtoni rămăn cu grău în depozite, întrucăt prețuri actuale pe piața cerealelor pentru majoritatea covârșitoare a agricultorilor sunt mai mici decăt prețul de cost.

Doar după ce au dat-o în bară, cei de la Agenția Rezervelor Materiale au decis să facă consultări cu reprezentanții fermierilor mici și mijlocii, care vor avea loc azi , la orele 14.00 la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare”, a punctat Slusari.

Share